В разрешителните сектори за изстрелване на противоградни ракети са изключени жилищни и промишлени райони

В разрешените сектори за стрелба на ракети за противоградова защита категорично са изключени жилищни и промишлени райони, бензиностанции и други потенциално опасни обекти. Относно информацията, че част от такава е паднала върху жилищен блок във Видин, Изпълнителна агенция за борба с градушките уточнява, че поради силната буря и вятър парче от една от тях след самоликвидацията на ракетата е било отнесено и паднало в жилищен район. След извършения анализ се констатира, че ракетата е била изстреляна от ракетна площадка, която се намира на разстояние около 3-4 километра от жилищните блокове.

На 28.06.2022 г. между 16:30 и 18:30 часа Регионална дирекция Борба с градушките (РДБГ) гр. Видин изпълнява въздействия в условията на силен и мощен щорм, които нахлува от северозапад от територията на Румъния и се разраства на запад. За цялото време от 11 броя ракетни площадки на РДБГ- Видин са изстреляни общо 206 противоградови ракети и са обработени 6 градови клетки. По най- мощната клетка сумарно са изстреляни над 120 противоградови ракети.

Към 19:27 часа в РДБГ- Видин се получава обаждане от служба КОС за паднало парче от ракета в жк. „В. Левски“, блок №2. Веднага е изпратен специалист от агенцията, който има право да борави с взривоопасни материали и да ги превозва. След направения оглед на място се установява, че е паднало парче от изстреляна ПГР – сопловия блок и част от нея, в което няма невзривен заряд и не представлява заплаха за околните. При падането си частта от ракетата е ударила по допирателна остъклението на балкон в жилищния блок, което се напуква и счупва, а парчето пада на покрива на гараж в междублоковото пространство.

Представителят от регионалната дирекция във Видин е влязъл във връзка със собствениците на апартамента, чието остъкление е повредено и е обяснил за реда на компенсиране на щетите. Само на 28.06.2022 г. от регионалните дирекции на ИАБГ са изстреляни общо 407 броя противоградни ракети и са обработени 28 броя противоградови клетки.

От началото на активния сезон на противоградовата защита с ракетен способ през 2022 г. до днес агенцията е провела 157 въздействия, обработени са общо 591 броя градови клетки и са изстреляни 8190 броя противоградови ракети в защитените с ракетен способ територии. Всяка обработена градова клетка означава предотвратена градушка и недопуснати поражения от нея.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X