KVERNELAND: Високоинтелигентни машини, които правят работата на земеделците лесна и рентабилна

“Работим заедно със земеделците по света за дългосрочен успех, устойчивост и ефективност, днес и за в бъдеще”, е мотото на норвежския производител – лидер в интелигентната земеделска техника. Повече от 140 години машините с марката Kverneland са еталон за високо качество, здравина, лекота и перфектна обработка на почвата. Традицията на качеството е запазена и днес. Но има и още. Днес вече брандът Квернеланд се свързва с прецизност, високи технологии, иновации

Ася Василева, наш спец. пратеник в Италия
На полето край Римини, провинция Емилия-Романя, в края на юни, беше изключително горещо. Тук, при температури, доближаващи 40 градуса, аграрни журналисти от цяла Европа наблюдавахме специална демонстрация на новите машини на бранда Kverneland за Агритехника 2023. Плугове, сеносъбирачи, балировачки, торачки, пръскачки, работеха в тежки условия на сухото стърнище и се справяха повече от отлично със задачите си.

Интелигентните решения на Kverneland улесняват живота на земеделците
Работата на аграрните журналисти е да представят новостите на своите читатели. Винаги е вълнуващо да видиш преди всички какво са създали инженерите на компаниите производители. Наблюдавайки работата на машините на Kverneland, се замислих. Машини има много и не железата са важните. Разбира се, важно е те да са здрави и да служат дълго. Но по-важно е това, което не може да се види на пръв поглед, нито да се снима от фотоапаратите. Това е магията, която кара тези машини да работят по начин, който ги отличава от досегашния и носи много ползи за фермерите. С други думи – технологиите.

Kverneland предлага на земеделците не само безкомпромисното качество на тройно закалената норвежска стомана, но и най-високите нови технологии. Вероятно това е причината за огромната популярност на бранда Kverneland по света. А тя не подлежи на съмнение, както безпристрастно показват цифрите – през 2021 г. оборотът на компанията възлиза на 564 млн. евро. Дори и в тези предизвикателни и несигурни времена, компанията продължава да работи в посока на устойчиво и сигурно бъдеще.

„Предизвикваме неизвестното с креативност и смелост. За да разберем нашите клиенти, отиваме там, където са те, и ги слушаме. Защото земеделието е много отговорна и лична работа, която не бива да затрудняваме още повече. Затова създаваме високи технологии, но по много приятелски начин, така че да не затрудняват работата на фермерите въобще. Правим магия, която не се вижда, но работи. Предлагаме им машини за умно и прецизно земеделие. Много е важно земеделците да имат достъп до правилна информация. Точно това те имат с нашите информационни решения, каза по време на пресконференцията Arild Gjerde, член на Борда на директорите на Kverneland и вицепрезидент на компанията.

И продължи: Нашите машини са като тухлички, които заедно изграждат цялостна интелигентна система в стопанството. Основна задача на Kverneland е да създаваме машини, с които печелившото земеделие да стане факт. Интелигентност, технологии за прецизно земеделие iM Farming, висока здравина, перфектно връзка на трактора с инвентара, специална стомана, най-ниските разходи за притежание и обслужване в сектора, водещи до максимална икономия от ремонт и гориво. Всичко това означава в крайна сметка по-голяма възвращаемост и печалба за фермера“.

Рафаеле и Денис Убалди, основатели на италианската компания ROC

За няколко от тези интелигентни решения стана дума по време на пресконференцията
Интелигентни технологии за устойчиво земеделие си проправят път при плуговете на Kverneland. Някои почвени структури изискват подготовка за сеитба с минимални смущения. Налични са няколко техники, но спазването на „Зелената сделка“, насочена към намаляване на употребата на химикали и необходимостта от контрол на плевелите и вредителите механично е предизвикателство за фермерите. Плугът за плитка оран Kverneland Ecomat On-land предлага ефективно решение за плитка обработка, като същевременно ограничава риска от уплътняване на почвата чрез оран извън браздата.

Революцията при сеялките идва от новата модификация на познатата вече Kverneland Optima TFprofi SX, а именно PUDAMA, която предлага на земеделците по-висок добив с по-малко тор при сеитба на царевица чрез патентована система за интелигентно полагане на тор в браздата, точно до семката, което позволява намаляване на количеството тор с до 40% и получаване на по-високи добини, отколкото при конвенционално торене.

IsoMatch FarmCentre е безжично телематично решение за оптимизиране на машини и управление на автопарка, подходящо за всички машини Kverneland и ISOBUS. Софтуерната платформа е вече с обновен дизайн и множество много функционалности за фермерите, с които ще виждат повече информация за машините си в една платформа.

Друга новост за фермерите е технологията за управление на инвентара и трактора едновременно, чрез TIM протокол. Управлението на оборудването на трактора поддържа двупосочна комуникация между трактора и инвентара, позволявайки на двете машини да работят в перфектна хармония. Освен повишаване на ефективността, възможността за човешка грешка поради умора също е значително намалена. Технологията TIM има предимството да повишава значително комфорта на водача чрез автоматично извършване на много от повтарящите се действия на процеса на балиране. Това включва забавяне на скоростта на трактора напред, когато балата достигне пълния си диаметър, автоматично започване на цикъла на опаковане на балата и след това отваряне и затваряне на задната врата, за да се изхвърли балата. При една операция като създаването на бали, механичните операции в кабината се намалят от 9 до само 3, като това позволява на механизатора да следи за качеството на работата.

Нови функции за опазване на околната среда и повишено качество на реколтата предлага и Kverneland iXtrack T4. Светът около нас се променя постоянно, а в днешно време фокусът е върху опазването на околната среда. Kverneland представи iXtrack T4, част от пълната серия iXtrack T, с нови функции като щанги за пръскане 36/24 метра, SpotSpray, 25 см разстояние между дюзите и следващото поколение Boom Guide ProActive система за контрол на височината на пръскане. Също така съществуващите функции като системата за почистване и изплакване iXclean Pro са актуализирани с някои полезни нови атрибути. Това означава, че iXtrack T4 предлага оптимална защита на културите и околната среда.
Сред другите премиерни продукти бяха стърнищните култиватори, където се добавя сгъваем прикачен модел към Enduro и Enduro Pro с работни ширини от 4,0 до 5,0 метра. Представен бе и новият преден бункер Kverneland f-drill, с който може да внасяте тор по време на сеитба или култивиране.

Флагманът на НИК -торачките Kverneland GEOSPREAD ще се предлагат с актуализиран дизайн и нови функции. От следващия сезон компанията започва да представя в различните страни торачки Kverneland GEOSPREAD като комбинация от две машини за преден и заден навес.
Повече за новите модели и техни снимки ще ви покажем в следващи статии. А нашето пътуване до Италия, в компанията на Рената Косева, Маркетинг мениджър „Машини“ в НИК, официален представител на KVERNELAND за България, продължи с посещение в заводите на компанията.
Kverneland притежава 8 завода в цяла Европа. По време на посещението си в Италия видяхме два от тях – за балиращи машини в Равена и за сеносъбирачи на италианския производител ROC, който вече е собственост на Kvеrneland.

Заводът за балиращи машини край Равена е един от най-модерните в Европа. Той е разположен на площ от 30 000 кв. м, и в него работят 170 души. Процесите са автоматизирани, а грижата за качеството е поставена на първо място. През 2021 година тази производствена мощност на Kverneland печели награда за иновативност и устойчиви практики.
Заводът на компания ROC също е изключително модерен. Разположено на площ от 10 000 кв.м, производството е силно роботизирано и автоматизирано. Компанията изнася сеносъбирачи в 38 страни по света. Продуктовата гама на ROC включва сеносъбирачи с размери от 3 метра като компактния модел RT 380 до най-големия в света сеносъбирач RT 1220 с 12 метра работна ширина, като така тя задоволява нуждите на всяко едно стопанство, желаещо да прибира чист откос. Компанията, основана от братята Рафаеле и Денис Убалди, сега е част от групата на Kverneland. Братята Убалди споделиха пред европейските аграрни журналисти: “В партньорството си с Kverneland виждаме много възможности и синергии. Да сме част от група с голямо световно влияние, ще ни помогне да подобрим дейността си в много сфери като развиване на продуктите, производството и дигитализация на нашите инвентари и решения”.
Това което различава Kverneland като производител, е че компанията произвежда сама почти всички необходими компоненти и детайли за своите машини, вместо да аутсорсва производства. И това решение, въпреки, че е по-трудоемко, се оказа печеливша стратегия в тези времена на недостиг на части и затруднени доставки. Затова и тук гледат в бъдещето малко по-оптимистично отколкото много други производители. Затруднения, разбира се, има, но не са така драстични, както ако се разчиташе на външни доставчици.


“Нашата визия е да бъдем водещ световен доставчик на интелигентни и ефективни машини и технологии, които да допринасят за развитието на устойчиво и печелившо земеделие. – Каза пред европейските журналисти Arild Gjerde. И добави: – Мотото на Kverneland е е да създава, продава и обслужва техника, продукти, системи, които дават висока добавена стойност на фермерите по света по цялата верига на производство на земеделската продукция. Всяка една машина се разработва, за да донесе на своите потребители дългосрочен успех. Kverneland Group работи в тясно сътрудничество с фермерите от цял свят, за да отговори на предизвикателствата, които те срещат в своята работа.”
Всички нови машини се тестват прецизно заедно с фермерите по света, с цел качеството и дизайнът да отговорят на най-високите им очаквания. Kverneland създава непрекъснато стойност за своите клиенти чрез оптимизирането на съществуващите технологии и разработването на нови решения.
В компанията непрекъснато подчертават, че за Kverneland е важно да бъде не само най-добрият специалист в производството на земеделски инвентар, но и най-добрият партньор на фермерите. Това означава на първо място безкомпромисно качество на следпродажбеното обслужване.
За българския си представител – компания НИК, Зигмунд Олсън, търговски директор в Kverneland, говори с уважение: “Дори и ние не очаквахме, че ще направим толкова добър избор, когато започнахме работа с НИК”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини