Русия може да преразгледа плановете си за износ на 50 млн. тона зърно

Това заяви министърът на земеделието Дмитрий Патрушев на изнесено заседание на Оперативния щаб на Министерството на земеделието на Русия в Република Башкортостан, участниците в което обсъдиха хода на жътвената кампания в страната.

Както отбеляза ръководителят на отдела, в момента се работи интензивно във всички федерални окръзи. Ожънати са 27% от площите, земеделците са прибрали около 55 млн. тона зърно.

Сегашният добив като цяло не е лош, но обемът на прибраното зърно в момента е значително по-малко от преди година.

Първо, в много области, поради студената пролет, фермерите започнаха да жънат по-късно.

Второ, самата работа не е лесна – в някои райони условията са усложнени от дъжд, висока влажност и ветрове. Освен това в настоящата ситуация натоварването на селскостопанското оборудване се е увеличило значително, а за чуждестранното оборудване има трудности с доставката на резервни части.

„Всичко това като цяло създава рискове за постигане на показателя за реколта от зърно от 130 млн. тона. Разбира се, ние ще осигурим напълно нашия пазар, няма да има проблеми с това. Ако обаче не бъдат постигнати планираните обеми, ще трябва да преразгледаме плановете си за износ от 50 млн. тона. А това може да се отрази негативно на световния пазар на зърно“, подчерта Дмитрий Патрушев.

Според него ситуацията на световните пазари не е лека, особено при пшеницата. Този сезон, поради редица причини, включително суша в САЩ и Европа, наводнения в Австралия и лошо време в Индия, световното предлагане на мелничарска пшеница ще намалее. Също така поради климатичните аномалии се очаква намаляване на качеството на пшеницата в Северна Америка, предимно в Съединените щати. Всичко това, съчетано с логистичните ограничения, може да доведе до сериозни рискове по отношение на глобалната продоволствена сигурност през настоящата земеделска година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X