Явор Гечев, Министър на земеделието на Република България: Аз съм работохолик, който предпочита екпертизата пред фойерверките

Гарантирам на земеделците, че ще се справим със задачите си, просто нямаме друг избор

Ася Василева

„Тази красива сграда на Министерството на земеделието е видяла много велики хора. Надявам се нашият екип и аз, като министър, никога да не посрамим както историята на тази сграда, така и сектора!“С тези думи започна първата си пресконференция за журналистите Министърът на земеделието Явор Гечев, на която представи приоритетите в работата на ведомството и екипа си.

Сред аграрните журналисти тази пресконференция ще остане знаменателна не само с това, че Явор Гечев е министър в стотното правителство на Република България. Но и с с усещането за нормалност и професионализъм, което министър Гечев успя да върне. Очаквахме го, защото знаем, че той е професионалист, агроном, работил дълги години в сектора. Отдавна е наясно, че земеделието изисква много познания и работа, и по-малко ПР.

По време на пресконференцията стана ясно, че през времето си в МЗм министър Гечев ще работи като експерт и професионалист и ще загърби партийното говорене. Създаде усещане за нормалност и за това, че управлението на Министерството на земеделието е в ръцете на хора, които познават бранша от основи и имат намерение систематично и без ярки ПР-изблици да работят за преодоляване на проблемите и да решават належащите задачи, които не са малко. Защото, както каза министър Гечев, целта е да работим предварително, а не да се реагира на вече възникнали проблеми на пожар. Думи, които земеделците отдавна очакват да чуят.

Георги Събев, Крум Недялков и Валентин Чамбов са назначените заместник-министри в настоящото служебно правителство.

Ресорите, за които ще отговаря Георги Събев, който бе част и от последния служебен кабинет, са Програма за развитие на селските райони, директни плащания, Стратегически план за 2023-2027 г., План за възстановяване и устойчивост, както и Програмата за морско дело и рибарство.

Друг зам.-министрите, с който министър Гечев е работил в предишен кабинет е, доц. Крум Недялков. Той ще отговаря за сектор „Животновъдство“, държавните помощи и регулации, политиката по агрохранителната верига, вкючително и работата с Българската агенция по безопасност на храните.

Единственият заместник-министър, който остава в управлението от кабинета на министър Иван Иванов е Валентин Чамбов. Той ще отговаря за горския сектор, както и за главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ и държавното предприятие към Мзм.

Екипите на заместник министрите ще бъдат подсилени от експерти, чиито имена не бяха огласени по време на пресконференцията. Министър Гечев не изключва вероятността да има и четвърти заместник.

Единствен, основен приоритет в работата са земеделските производители и преработватели“, категоричен бе министър Явор Гечев. Той добави, че министерството няма да се лиши от качествени кадри, всичко добро започнато от предходния кабинет ще бъде запазено, а това което има нужда от промяна, ще бъде изменено. „Не очаквайте от мен реваншизъм“, отбеляза министърът.

Относно Стратегическия план министър Гечев посочи, че продължава работата по отстраняване на коментарите. „Нашата амбиция е той да бъде завършен през октомври като дейностите по него ще продължат в непрекъсната комуникация с Европейската комисия, а експертизата ще бъде водеща в процеса“. По думите му са необходими законодателни промени, които трябва да бъдат направени, за да започне прилагането му. „За съжаление тази дейност не е стартирала до настоящия момент. Това прави предизвикателството по-голямо, затова ще се работи на високи обороти“, каза още той. Министърът съобщи, че необходимите законови изменения ще бъдат подготвени и предадени на следващото редовно правителство. Според него ограничение е, че няма работещо Народно събрание, защото има необходимост от законодателни изменения по отношение на сектора.

Нека успокоим земеделците, че плащанията към тях, особено в тези трудни времена, няма да бъдат спрени“, увери Явор Гечев. Аграрният министър посочи, че има възможност част от Стратегическия план да започне да се прилага и без нормативни изменения, но това не е препоръчително. Той коментира още, че разписаното в Стратегическия план, ще е това, което държавата ще изпълнява в следващите 5 години, ЕС задава рамката, но държавите могат да се съобразят със специфичните си нужди. По думите му, в момента се мисли и по нов механизъм за подпомагане на сектора, като предстои следващата седмица да има повече яснота по темата.

„От първия ден половината правителство работи по казуса с ГКПП „Капитан Андреево“, за което искам да благодаря на всички представители на кабинета“, коментира аграрният министър. Той информира, че в момента положението е нормално и чакащи камиони няма. „Съдебните спорове могат да продължат, а ние имаме готовност да гарантираме нормалните процеси“, посочи още Явор Гечев. Относно лабораторните изследвания министърът заяви, че ще се спазват законовите разпоредби. И допълни, че е започнало едно добро начинание, но е трябвало още подготовка. Според него има малко повече ПР по темата. Министърът беше категоричен, че колони на граничния пункт не трябва да има.

България е една от трите държави, която страда по отношение на солидарността си с Украйна. Не казвам нищо лошо за Украйна, целият ЕС и ние сме солидарни с нея.  Но ако на другия край на света няма достатъчно пшеница и слънчоглед, в България има пренасищане на пазара, защото ние имаме определени складове и пристанища, определен търговски оборот. И когато в тази система се вкарат огромни количества нови доставки, те тежко дебалансират пазара. България, Румъния и Полша страдат от това.

Слънчогледът, който влезе, е 6 пъти повече от миналата година. Складовете са пълни, защото не можем да кажем на търговците да не взимат това или онова. И в момента, в който започне жътвата на слънчогледа, най-вероятно ще възникнат частични проблеми. Още повече че има определени изисквания към българските фермери – зелени компоненти, препарати, които не трябва да ползваме, забраненото ГМО. И това тежко затруднява земеделските ни производители, защото въвежда нелоялна конкуренция. Но имаме идея как да организираме нещата, доколкото позволяват възможностите на държавата”, каза министър Гечев, като загатна, че предстой изработването на механизъм за компенсиране на загубите на зърнопроизводители и овощари поради неочаквания внос на допълнителни количества от Украйна и Молдова.

Относно най-важната тема за земеделците – Стратегическият план за земеделие, министър Гечев добави „Това е политика, това е всичко, което държавата ще прави в следващите 5 г., свързано включително с директните подпомагания, с програмата за развитие на селските региони и всичко останало. Единият от компонентите са финансовите инструменти и законодателните промени. Забележките са 405, но сме си поставили амбициозната цел той да бъде финализиран октомври.

Хората ги интересува и общото състояние на производството – не просто да се дават пари, а да има и реален ефект от това. Аз, в качеството си на експерт, съм единственото политическо лице, което е правило това програмиране, и от тази гледна точка наистина сме с летящ старт. В първия ден се видях с всички ресорни директори. В министерството има подготовка  по отношение на готов законопроект, който ще отпуши процеса. Хващам определени грешки или недостатъци, но не обвинявам колегите, просто никой не ги е знаел, това е въпрос на тежка експертиза.

Има много проблеми и в довършването на съществуващата програма – цените се вдигнаха много, трябва да се актуализират и да има процедура за общинските проекти по обществени поръчки.

Има над 2000 проекта, които чакат обработка в ДФ “Земеделие” – слабото звено е наистина договориране на проектите.

И без обвинения и популизъм, винаги съм бил повече експерт, отколкото политик, това са реални дадености, с които ще трябва да се справим, доколкото ни позволяват възможностите за 3 месеца. Трябва да има приемственост, както казах и когато приех поста от министър Иванов. Всичко, което е било работено и е полезно, ще бъде запазено, грешките, които са били тежко подценени, ще трябва да бъдат наваксани. И възнамеряваме да оставим едно добро наследство на следващия редовен кабинет.

Но не е само този план – в Плана за възстановяване има 4 мерки, които държавата ще трябва да прилага за земеделие. Те са като в Програмата за развитие на селските региони. НПВУ трябва да тръгне септември – октомври, но всъщност нямаме разписани конкретни мерки, затова предизвикателството е голямо”.

На въпрос дали това може да стане без работещо Народно събрание, министър Гечев отговори положително.

“Може. Ние имаме познанието и идеите как да стане. Нямаме законови пречки да стартираме огромна част от нещата. А когато има действащ парламент, ние ще сме готови с основното законодателство, което трябва да отпуши целия процес. Новият парламент ще го чака шокова работа.

Но всичко, което е текущо – подпомагания, които трябва да стигнат до земеделските производители, директни плащания – смятам, че ще съумеем да ги реализираме в срок”.

И една неочаквана новина съобщи министър Гечев: „Студент ще стане част от екипа ми, от началото на академичната година. Той ще има равни права с политическия кабинет и ще бъде възпитаник на един от специализираните университети в сектора на земеделието”. Министър Гечев уточни, че предстои да бъдат обявени критериите за избор. „По този начин искаме човек, който да ни изкара от обувките, да е необременената, свежа мисъл“, допълни още министърът.

Земеделският министър заяви още, че ще се направи всичко необходимо за осигуряване на дървата за огрев на населението. По думите му има известно забавяне с добива на дървесина, но сега е моментът, в който може да се реагира. И уточни, че заради енергийната криза, се отчита увеличаване в търсенето на дървесина.

Накрая ще пожелаем спорна работа на министър Гечев и екипът му. Нека да не забравя думите, с които започнахме тази статия. Пожелаваме му работа, която не „изкарва земеделците от обувките им“, а им помага да вървят по-лесно по трудния им делничен път.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X