Fendt 700 Vario 7 Generation – тракторът без компромиси

Нашата цел винаги е била и ще бъде да спомагаме за увеличаването на доходите на фермерите навсякъде по света, предлагайки им високотехнологична, иновативна, производителна и икономична техника. Страстта към земеделието и уважението към земеделците са в центъра на всичко, което правим. Високо качество, умни решения – това е Fendt, обобщава философията на бранда Кристоф Грьоблингхоф, председател на Управителния съвет на AGCO/Fendt

Ася Василева, наш спец. пратеник във Ваденбрун, Германия
35 000 души от цял свят наблюдаваха онлайн грандиозното шоу, на което Fendt представи новостите си за 2022 година. Събитието се състоя в края на август край германското градче Ваденбрун. Перлата в короната на това впечатляващо светлинно шоу, провело се на полетата на граф фон Шофенбург, които обработва 8000 дка зърнени култури и биолозя, несъмнено беше новата серия трактори Fendt 700 Vario 7 Generation.
Имах удоволствието и късмета да бъда сред стотината европейски аграрни журналисти, които присъстваха на събитието лично и съпреживяха тази вдъхновяваща атмосфера, благодарение на официалния представител на бранда за България – компания ЗЛАТЕКС. Представянето беше впечатляващо – пред възхитения поглед на виделите какви ли не новости в технологиите аграрни журналисти тракторът демонстрира истински танц между тясно подредени колчета, с което доказа ненадминатата си маневреност. В съчетание с високата си мощност, ниски оперативни разходи, върхови интелигентни системи, висока екологичност и впечатляващ елегантен дизайн, Fendt 700 Vario 7 Generation е идеален за всяко земеделско стопанство по света.
Освен него, Fendt представи нова серия сламотръсни комбайни, наследник на серия Е, и цяла гама обновени машини. За тях ще стане дума в следващите ми статии. Всички машини са създадени след внимателно слушане на исканията на земеделците по света. „Искаме да се превърнем в най-ориентираната към желанията на фермерите компания за земеделска техника“, каза Кристоф Грьоблингхоф, главен изпълнителен директор на AGCO/FENDT. Затова FENDT подължава да инвестира усилено в технологичното подобряване на машините си. Целта е те да отговорят на новите предизвикателства пред производителите, които трябва да правят все по-високоекологично земеделие с възможно най-ниски разходи.
Компанията ще продължи да инвестира в нови технологии, въпреки предизвикателните времена, увериха от мениджмънта й по време на събитието. Устойчивост и ниски производствени разходи са ключовите елементи, върху които се фокусират инженерите на компанията при разработките си. „Нашата цел винаги е била и ще бъде да спомагаме за увеличаването на доходите на фермерите навсякъде по света, предлагайки им високотехнологична, иновативна, производителна и икономична техника. Страстта към земеделието и уважението към земеделците са в центъра на всичко, което правим. Високо качество, умни решения – това е Fendt, обобщи философията на бранда Кристоф Грьоблингхоф, председател на Управителния съвет на AGCO/Fendt. Това мото е въплътено на практика във всяка една нова машина, която компанията педставя на пазара.
Новото поколение 7 на Fendt 700 Vario
С пускането на пазара на седмото поколение на тракторите 700 Vario, Fendt предлага напълно нов дизайн и разширява спектъра на мощност до 300 к.с. за разнообразни приложения. Новият двигател, опционалната ширина на колеята от 60 инча, бордовият и извънбордовият FendtONE и новото поколение на челния товарач Fendt Cargo отличават серията като универсална машина на световния пазар. За първи път 700 Vario се предлага с до 60 км/ч транспортна скорост. Техническите иновации от големите трактори, като VarioDrive и иновативната концепция за охлаждане, водят до революционна маневреност в този клас. Fendt отново задава световните стандарти в индустрията с новата серия 700 Vario.
От пускането си на пазара през 1998 г., Fendt 700 Vario спечели множество награди и оттогава е най-продаваната серия трактори на Fendt. Земеделците по цял свят разчитат на тези трактори – независимо дали в растениевъдството, на пасищата, на пътя или при работа с челен товарач. Моделите от предишните поколения 700 Vario работят в стотици хиляди средни и големи ферми в Европа, Северна Америка, Южна Африка, а също и в Австралия и Нова Зеландия.
В своето седмо поколение, новата серия с пет модела (Fendt 720 Vario, 722 Vario, 724 Vario, 726 Vario и Fendt 728 Vario) заема диапазона на мощност от 203 до 283 к.с. (147 – 206 kW) (ECE R120). Концепцията за допълнителна мощност на Fendt DynamicPerformance (DP) освобождава до 20 к.с. допълнителна мощност във Fendt 728 Vario DP в зависимост от потреблението точно когато е необходимо. По този начин върховият модел постига максимална мощност до 303 к.с. Концепцията за допълнителна мощност не е обвързана със скоростта на шофиране или специалните приложения и функционира чисто динамично, дори когато работата на ВОМ се извършва в покой.
Висока теглителна мощност с икономичен разход на гориво
Проектиран да отговаря на глобалните изисквания, Fendt 700 Vario е разработен с ниско съотношение мощност/тегло, с висок обхват на производителност, гъвкавост, внимателно използване на ресурсите и опазване на околната среда. 6-цилиндровият двигател AGCO Power с обем 7,5 литра е напълно преработен за спектъра на мощност. Допълнителната обработка на отработените газове се извършва чрез дизелов окислителен каталитичен конвертор (DOC), дизелов филтър за твърди частици (DPF) и със селективна каталитична редукция (SCR) без рециркулация на отработените газове. Той отговаря на изискваните стандарти за емисии на отработени газове във всички региони по света. В Европа това е стандартът за емисиите на отработени газове Етап V. Освен това в двигателя са монтирани необслужваеми хидравлични бутала. Едностепенната задвижваща линия Fendt VarioDrive се състои от двигателя и съответстващата му Vario трансмисия.
Интелигентно контролираното управление на задвижването на всички колела е едно от предимствата на Fendt VarioDrive. Задвижващият механизъм елиминира необходимостта от ръчно превключване при смяна между полеви и пътни операции. Той задвижва предния и задния мост според нуждите и динамично разпределя мощността. На полето е налична пълната теглителна сила и се избягва напрежението при шофиране по пътища или завои. Резултатът: особено малък диаметър на завиване с пълна теглителна сила и по-малко уплътняване на почвата.
Иновативната нискоскоростна концепция Fendt iD вече е позната от по-големите трактори. Всички компоненти, като двигателят, трансмисията, хидравликата и охладителната система, са проектирани съгласно така нареченият принцип „висок въртящ момент – ниски обороти на двигателя“. По този начин Fendt 700 Vario постига висок въртящ момент дори при ниски обороти на двигателя и пести гориво. Номиналната скорост на двигателя е само 1700 об./мин. В основния работен диапазон скоростта е от 1400 до 1700 об/мин. Новите Fendt 726 и 728 Vario достигат максимална скорост до 60 км/ч при едва 1450 об/мин. При 50 км/ч скоростта на двигателя е 1200 об/мин, а при 40 км/ч е само 950 об/мин. Максималният въртящ момент от 1450 Nm при Fendt 728 Vario се постига само при 1300 об/мин и осигурява висока теглителна сила и сила на ускорение с минимален разход на гориво.
Нови стандарти в съотношението мощност-тегло, маневреност и защита на земята
Със съотношение мощност/тегло от само 30,5 кг на к.с. и компактни външни размери, Fendt 728 Vario е особено маневрен и упражнява възможно най-малко натиск върху почвата. В зависимост от работното приложение, тракторите могат да бъдат гъвкаво баластирани отпред, както и отзад на задните колела. Брутното тегло на машината до 15 тона позволява тя да се използва като тежък теглителен трактор.
Ексклузивната концепция за вентилация и охлаждане с концентрична въздушна система (CAS) е позната от Fendt 1000 Vario и е проектирана за ниски обороти на двигателя, компактна конструкция и горивна ефективност. Вентилаторът се задвижва от собствен хидравличен мотор и по този начин е независим от скоростта на двигателя. Системата се управлява гъвкаво според необходимостта и работи тихо и ефективно. Компактният охлаждащ пакет позволява уникална маневреност и съчетава това с особена ефективност. Поради това скоростта на вентилатора може да бъде намалена и е необходима до 40 процента по-малко задвижваща мощност в сравнение с конвенционалните вентилатори и охладителни системи. Освободената мощност е налична за сцепление в полето или на пътя. Диаметърът от само 56 см води до тънък и ясен дизайн на предния капак. Това позволява голям ъгъл на завиване на колелата от 52 градуса.

Оптималното налягане в гумите намалява буксуването и налягането върху почвата. Напълно интегрираната система за контрол на налягането в гумите Fendt VarioGrip увеличава контактната площ и повишава теглителната сила с до осем процента. Когато шофирате по пътя, налягането на въздуха се повишава и по този начин съпротивлението се намалява, като по този начин могат да бъдат спестени още два процента гориво* (*Южновестфалски университет за приложни науки, Agricultural Economics Soest 2014). Посредством терминала водачът може удобно да контролира налягането в гумите чрез двулинейната система за контрол на налягането в гумите. Fendt VarioGrip се предлага като опция директно от фабриката както за фланцови, така и за щифтови оси, за редова култура с двойни гуми, а също и с тежести на колелата.
Много модификации за всякакви изисквания
Налични са множество опции за гуми за Fendt 700 Vario. Моделите Fendt 726 и 728 Vario са стандартно оборудвани с големи гуми 650/85R38 (диаметър 2050 мм). За средно големи ферми клиентите могат да избират гуми с размер 650/65R42 (диаметър 1950 мм) за задните гуми, наред с други. Моделите Fendt 720, 722 и 724 Vario са стандартно оборудвани с този размер.
60-инчовият габарит е често срещан в Северна Америка, Австралия и Южна Африка. 60-инчов габарит се използва главно в отглеждането на редови култури. За първи път Fendt 700 Vario се предлага като 60-инчова (редова култура) версия за всички модели от серията. За използване в редови култури фабрично се предлагат както единични, така и сдвоени гуми.
Безопасност дори при тежък транспорт
Опционалната максимална скорост до 60 км/ч само при 1450 об./мин., всеобхватната концепция за шаси и безопасност, както и многобройните опции за задно окачване правят Fendt 700 Vario истински транспортен талант. Концепцията за безопасност включва двукръгова спирачна система, Fendt Reaction Steering, както и спирачна светлина и асистент за намаляване на скоростта и Fendt Stability Control (FSC). FSC намалява страничното накланяне при скорости над 25 км/ч. Това повишава безопасността в завоите, както и комфорта при шофиране.
За първи път нов спирачен асистент за ремарке се предлага като опция за Fendt 700 Vario. Спирачният асистент на ремаркето осигурява равномерно теглене дори в хълмист терен и по този начин безопасно шофиране. Сензор измерва въртящия момент на ремаркето чрез трансмисията. При спускане, ако тракторът установи, че ремаркето бута твърде силно, се задействат пневматичните спирачки на ремаркето. Асистентът за спиране на ремаркето ще бъде наличен от края на 2023 г.
Индивидуална работа с FendtONE
В новото поколение на Fendt 700 Vario, тракторът и инвентарът се управляват лесно и индивидуално чрез многофункционалния джойстик и опционалния 3L джойстик във FendtONE на борда. Fendt 700 Vario е стандартно оборудван с 10“ цифрово табло и 12“ терминал на подлакътника. Като опция се предлага допълнителен 12“ терминал в тавана на кабината.
Интелигентни функции като системата за насочване Fendt Guide, автоматичният Fendt Section Control (SC) или използването на Fendt Variable Rate Control (VRC) се показват според изискванията на индивидуално присвояваните бутони на терминалите.

Други функции за интелигентно земеделие включват:
Fendt Contour Assistant
Fendt Section Control (SC)
Автоматизирано управление на синорите Fendt TI Headland
Автоматично завиване с Fendt TI Turn Assistant
Свързване с телеметричния пакет Fendt Connect
Безопасност и комфорт при работа, обмислени до последния детайл
Доказаната кабина Fendt VisioPlus е оптимизирана отново по отношение на безопасност и комфорт. За първи път филтрирането на въздуха в кабината може да бъде преобразувано фабрично към защита от категория 4 съгласно стандарта на ЕС EN15695. Системата за защита от категория 4 предпазва водача от прах, течни средства за растителна защита и техните изпарения. Това означава, че Fendt 700 Vario отговаря на всички изисквания за работа при растителна защита на културите. В основната си настройка отговаря на всички стандарти за защитна кабина от категория 2. Филтърната система ще бъде налична от края на 2023 г.
Добрата видимост е от решаващо значение за прецизната работа
Цялостното панорамно остъкляване с ъгъл от 77 градуса дава оптимална видимост към челния товарач, особено при работа на височина. Странична чистачка от дясната страна поддържа прозореца чист. Две опционални камери отпред и отзад улесняват маневрирането, позволяват директна видимост на машината и повишават комфорта при работа. Две опционални работни светлини в предния капак осигуряват възможно най-доброто осветление. LED задни светлини и динамичен мигач допълнително повишават безопасността при движение по пътищата.
Дългите работни дни при променливи метеорологични условия поставят високи изисквания към водача. Дори по време на работа при пълно натоварване в кабината се поддържа приятна температура, благодарение на подобрената работа на климатичната система. В допълнение, напитките и храната вече могат да се съхраняват както охладени (0-16°C), така и затоплени (45-65°C) .


Ново поколение шофьорска седалка
За първи път има шест различни конфигурации на седалките за Fendt 700 Vario. Нова първокласна седалка с интуитивно управление през терминала се предлага като опция. Има множество ергономични и комфортни функции. Водачът регулира височината и позицията на седалката, както и ъгъла на облегалката електрически чрез лост отстрани на седалката. Когато се сменят шофьорите, те могат да създават персонализирани профили на седалките и да ги активират с едно кликване.
Комфортните функции се състоят от:
Многостепенен климатроник на седалките
Многостепенно отопление на седалките
Четиристранна лумбална опора
Регулируеми странични опори
Масажни функции
Функция памет за различни потребители
По-висок, по-силен, по-голям – новите Fendt Cargo и Fendt Cargo Pro 6,100
Новото поколение челни товарачи Fendt разширява съществуващата гама в сектора за обработка на материали. Fendt Cargo Pro 6,100 е напълно преработен за класа на производителност на Fendt 700 Vario.
С максимален капацитет на повдигане от 4070 daN и опционална функция за претегляне, независима от позицията, Fendt Cargo 6100 също премества големи товари ефективно на височина до 4,85 м. Fendt Cargo Pro 6,100 ще бъде наличен от края на 2023 г.
Предният товарач се управлява ефективно чрез опционалния 3L джойстик. При работа с честа смяна на посоката, като товарене, предимството на интегрирания бутон за реверс става очевидно. Комбинацията от Fendt Cargo 6,100 и 3L джойстик позволява три функции да се изпълняват едновременно при работа с кофа за захващане на силаж. Третата функция се управлява чрез джойстика на палеца на 3L джойстика. Това позволява кофата за захващане на силаж да се повдига, накланя и отваря едновременно.
Мощна високоефективна хидравлика
Капацитет на помпата до 220 л/мин, модулен дизайн, който позволява използването на стандартни или ефективни FFC хидравлични съединители без течове и до пет точки на съединяване отзад, до две отпред и до три връзки в средата са отличителните черти на високопроизводителната хидравлика на Fendt 700 Vario.
Новото управление на тягата за задната навесна връзка измества теглото на прикачното устройство пропорционално на задната ос на трактора, като по този начин увеличава сцеплението и подобрява работния резултат.
Fendt Care Services до 8 години
Предлагат се специални пакети Fendt Care за Fendt 700 Vario от седмо поколение. Те включват цялостна разширена гаранция от производителя до осем години или 8000 работни часа за цялото превозно средство, както и оригинални прикачни устройства Fendt. Това позволява пълен контрол на разходите и сигурност на планирането.
Fendt 700 Vario може да бъде поръчан от август 2022 г от официалният представител на бранда за България – компания ЗЛАТЕКС. Доставката на първите машини ще започне през първото тримесечие на 2023 г. Шестото поколение Fendt 700 Vario серия все още се предлага с шест модела, от Fendt 714 до Fendt 724 Vario.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X