Не допускайте тези грешки при обработка на почвата

Различните операции, прилагани върху земеделската земя, водят до увеличаване или намаляване на нейното основно качество – плодородието

Съвременното земеделие внедрява все нови и нови технологии при производството на селскостопанските култури. В основата на тези технологии стои начинът на обработка на почвата или отказ от нея. Съществуват и технологии, които са комбинации от различните видове обработки. В настоящия материал ще посочим 13-те най-често срещани грешки от фермерите, агрономите и механизаторите при обработка на почвата. Без да претендираме за изчерпателност, ще се опитаме да намерим и практически път за решение на тези проблеми.


Първа грешка – важността на заравяне на растителните остатъци в почвата
Сред земеделските производители е разпространено мнението: „След прибиране на реколтата полето трябва да бъде чисто от слама, за да не изглежда отстрани небрежно изоставено, а и да се сее в такава почва е невъзможно!“. При това те забравят да внесат допълнителна доза азот, което води до неговия дефицит поради храненето на почвените бактерии с елемента.
Ако растителните остатъци се заравят на всеки тон слама, е необходимо да се внасят по 30 кг амониева селитра, като се знае, че всеки тон зърно пшеница дава практически равен дял слама. При добив 500 кг/дка е необходимо да се внесат 15 кг/дка амониева селитра.
Има още един вариант – сламата да се остави на повърхността на почвата. Предварителното раздробяване от зърноприбиращия комбайн трябва да бъде регулирано за равномерно нарязване на малките частици слама (5 – 6 см).

Целият материал само за абонати на електронния вариант на „Гласът на земеделеца“ – ТУК

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X