Земеделието в Европа се връща години назад

Европейският съюз постепенно се връща към далечното минало, когато през зимата зеленчуците и плодовете се отглеждат само в южните страни на Европа, а в северните страни фермерите произвеждат с настъпването на лятото. Фермерите в Европа ограничават производството си заради антируските санкции и енергийната криза,пише Business Insider.

Европа ще се сблъска с енергиен недостиг тази зима, тъй като регионът зависи от руския газ. Русия обаче беше принудена да спре доставките по газопровода „Северен поток 1“, поради санкциите на Запада, които попречиха на турбините за SP-1 да се върнат в експлоатация след ремонт.Освен това ЕС планира да наложи пълна забрана на руския петрол тази зима. В резултат на това фермерите не издържаха на поскъпването на горивата.

Според изданието влошаването на ситуацията с фермерите в ЕС започва да става масово. Спадът в производството доближава глада до много страни по света.

Например Nordic Greens Trelleborg, водещ шведски производител на домати, няма да засажда зимни култури тази година,защото това ще доведе само до загуби поради високите цени на електроенергията. Освен това, поради недостиг на гориво, фермерите в Холандия изключват своите оранжерии, които не могат да поддържат правилната температура за зеленчуци и плодове.

„Холандия е вторият по големина износител на селскостопански продукти в света след Съединените щати, така че намаляването на селскостопанското производство ще удари доставките на плодове, зеленчуци и цветя“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X