FENDT CORUS 500 – Нова серия сламотръсни зърнокомбайни

Здрава и надеждна технология с гъвкави опции в сегмента на мощност до 260 к.с.

Ася Василева, наш спец пратеник във Ваденбрун, Германия
Каквото и да прави германският лидер в земеделската техника – компания FENDT, част от концерна AGCO, го прави по немски перфектно, високотехнологично, здраво и надеждно. Точно такива са и комбайните от новата серия Fendt Corus 500, които направиха премиерата си пред европейските аграрни журналисти във Ваденбрун, Германия. Новата серия е германско бижу в прибиращата техника, предназначено за средните по размери европейски фермери, които имат нужда от по-компактни, но затова пък не по-малко съвършени от големите машини, комбайни. С традиционния за Fendt елегантен дизайн, серията идва да замени досегашните сламотръсни машини от серия Е.
Fendt Corus 500 включва 9 петсламотръсни модела в сегмента на мощност до 260 к.с., с два размера на бункера за зърното и капацитет на разтоварване.


Fendt Corus 500 е проектиран за гъвкава употреба при различни култури. Фокусът е поставен върху високото качество на овършаване с надеждна, ефективна и здрава технология. Различните варианти на оборудване по отношение на хедер, вършачен агрегат, сита и почистване позволяват използване в широка гама култури като зърнени култури, ориз, царевица за зърно, боб или грах, дори при трудни условия на жътва. Тези характеристики правят новата серия идеалният избор за средните по размери европейски стопанства.
Мощност на двигателя от 185 до 260 к.с
Fendt Corus 500 заменя предишните модели сламотръсни комбайни Fendt 5185 E и Fendt 5225 E. Серията 500 покрива диапазона на мощност от 185 к.с. до 260 к.с. с модели Fendt Corus 518 (185 к.с.), Fendt Corus 522 (225 к.с.) и Fendt Corus 526 (260 к.с.).
4-цилиндров двигател AGCO Power с обем 4,9 литра задвижва Fendt Corus 518. Моделите Fendt Corus 522 и 526 са оборудвани с 6-цилиндров двигател AGCO Power с обем 7,4 литра. И двата двигателя отговарят на европейския стандарт за емисии Stage V с дизелов окислителен филтър (DOC), комбиниран с каталитичен конвертор в Crossversal Structure Design (CS) и рециркулация на отработените газове (SCR).
Ново задвижване
За първи път новото електрохидростатично задвижване се предлага за базовите модели. То захранва всички модели от серията Fendt Corus 500. Електрохидростатичното управление реагира чувствително и бързо на импулсите на скоростта.

Двата режима за полето и пътя контролират скоростта интелигентно. В пътен режим Fendt Corus 500 намалява оборотите на двигателя и по този начин изразходва по-малко гориво. В полеви режим пълната скорост е налична в зависимост от необходимостта.
Оптимизирана работна станция
Кабината вече е позната от Fendt 5225 E и е основно преработена. Мултифункционалният джойстик позволява на водача да контролира, наред с други параметри, скоростта, хедера и разтоварващия шнек на Fendt Corus 500. За ергономична работа този джойстик е директно свързан с подлакътника.
Контрата и ситата вече се управляват директно от кабината. Бордовият компютър и две допълнителни камери осигуряват оптимален преглед на машината. Голямото панорамно предно стъкло и новите работни светлини в предната част на комбайна осигуряват отлична видимост във всички посоки.
Равномерно подаване на ожънатата маса
За първи път в този сегмент на производителност хедерите PowerFlow и FreeFlow са налични за всички модели Fendt Corus 500, предлагащи работни ширини до 7,60 м. И двете серии хедери се свързат към наклонената камера чрез универсалната система WorldWide Hook Up. Това позволява гъвкаво монтиране на всички налични и съвместими хедери.
Доказаните хедери съчетават здрав и лесен за поддръжка дизайн с ефективна производителност дори при трудни условия на жътва. Автоматичният контрол на височината на жътва и управлението на хедера TerraControl II се управляват директно от кабината и насочват хедера прецизно според параметрите на жътвата.
Хедерът Fendt PowerFlow с работна ширина до 6,20 м и опционален шнек за рапица може да се използва гъвкаво при различни култури. Реколтата се транспортира чрез активни ленти към приемния шнек. Лентите осигуряват равномерно подаване на културата. В допълнение, задвижването на хедера Heavy Duty се предлага за големи работни ширини или хедери с висока мощност на задвижване.
Голяма зона на сепарация
Fendt Multi Crop Separator (MCS) плюс системата за вършитба е опция за всички модели на Fendt Corus 500. Тя е позната от моделите от серия L на Fendt. Голямата площ на зоната за сепарация гарантира, че възможно най-много зърно ще бъде отделено, преди реколтата да стигне до сламотръсите. Системата прелага висока производителност при сухи и влажни, както и при трудни условия на жътва с много слама.
Почистващата площ на Fendt Corus 500 е 4,7 кв. м. Електрически регулируеми сита с висока производителност също се предлагат специално за използване в райони с висок добив. Те работят ефективно, чисто и намаляват загубите на зърно при висока производителност.
Всички модели на Fendt Corus 500 с MCS могат да се използват за прибиране на ориз. Специалното оборудване за използване в ориз включва подсилени компоненти, изработени от изключително издръжлив материал. Вършачният барабан с щифтове третира нежно оризовите зърна.


Голям зърнен бункер и бързо зареждане с гориво
Fendt Corus 518 се предлага стандартно с капацитет на бункер за зърно 5200 литра и капацитет на разтоварване от 72 л/с. За Fendt Corus 522, както и за модела Fendt Corus 522 MCS, като опция може да бъде избран бункер за зърно от 6500 литра. Капацитетът на разтоварване тогава е 85 л/с. Моделите Fendt Corus 526 и Fendt Corus 526 MCS са стандартно оборудвани с голям бункер за зърно.
Регулируем заден мост и множество опции за гуми
Регулируемата задна ос е опция за моделите Fendt Corus 518, 518 MCS и 518 MCS rice. Това позволява адаптиране към различни ширини на колеята и комбинации от гуми, както и превключване между зърно и ориз. В зависимост от комбинацията от гуми, това също така увеличава ъгъла на завиване и по този начин маневреността на комбайна. Регулируемият заден мост е стандартно оборудване за всички останали модели.
Клиентите могат да избират между предни гуми 620/75 R30, 650/75 R32, 710/75 R32 или 800/65 R32. За задната ос се предлагат гуми 400/70 R20 или 460/70 R24. Това позволява на фермерите да изберат подходящата настройка в зависимост от собствените си изисквания по отношение на външната ширина и да постигнат възможно най-ниско отъпкване на почвата. Предлага се и задвижване на всички колела.
За да получите навреме желания зърнокомбайн за жътва 2023 може да се обърнете още сега към официалния представител на бранда за България – компания ЗЛАТЕКС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X