Напояване: Ще стане ли задължително и в зърнопроизводството дори и в Германия?

Засушаванията се увеличават. Германският портал за земеделие agrarhaute прави обзор на това какво е бъдещето на напояването в земеделието.

Сушите в Германия се увеличават. Това поставя предизвикателства пред земеделието. Ученият д-р. Катрин Драстиг от Института за селскостопанско инженерство и биоикономика Лайбниц eV (ATB) обясни в интервю за Асоциацията на германските инженери (VDI) как се развива напояването и какво могат да очакват фермерите в бъдеще.

Зачестяват конфликтите относно използването на водата

В Германия 74 процента от водата за напояване идва от подземни води, 13 процента от повърхностни води като езера или течаща вода и 13 процента от мрежи за питейна вода. Има обаче големи разлики в зависимост от провинцията. В Рейнланд-Пфалц 72 процента от водата за напояване идва от мрежата за питейна вода.

Поради увеличаващите се засушавания конфликтите за използване между битовите и промишлените потребители на вода и фермерите се увеличават. В Саксония-Анхалт използването на повърхностни води вече е забранено, в Мекленбург-Западна Померания, според съобщенията на Министерството на земеделието,напояването ще бъде по-ограничено в бъдеще.

Какви са тенденциите при напояването:

Докато фермерите в Западна Германия все още разчитат на мобилни напоителни машини, тенденцията в Източна Германия е към полумобилни пивотни системи. Поради висока степен на автоматизация и по-ниски енергийни изисквания, те са по-рентабилни за работа.

Пивотните системи се нуждаят от 1 л дизел за подаване на вода от 50 m³/h, за да постигнат необходимото налягане от 7 до 9 бара. Особено ефективно е капковото напояване. То идва с ниско водно налягане и потребява малко енергия. Инвестициите и усилията обаче са значителни. Освен това водата трябва да е с много добро качество, за да не се запушват тръбите. Съответно употребата му е ограничена главно до градинарството.

Ученият отбелязва, че прецизното земеделие вече се използва все повече и повече при напояването. Все повече се използват системи за контрол на напояването, оборудвани със сензори.

Кога напояването се изплаща?

Дали напоителните системи си заслужават инвестицията, зависи от културите, които се произвеждат и разходите.  Падащите цени на земеделските култури биха могли да доведат до загуба на рентабилност на граничните места в зависимост от желанието за напояване. Докато силажната царевица и зимната ръж не могат да се напояват рентабилно дори при 20 процента по-високи цени на продукцията, картофите почти винаги са рентабилни, дори при 20 процента по-ниски цени.

Какви са алтернативите на напояването?

„С всеки литър използвана вода в бъдеще ще трябва да се произвежда по-голямо количество селскостопански продукти“, казва ученият, добавяйки, че продуктивността на водата трябва да се увеличи в бъдеще. Освен наличието на вода и качеството на почвата, това зависи и от практиките на управление. Ученият препоръчва следните земеделски мерки за по-добро използване на наличната вода:

Оптимизиране на редуването на културите и междинните култури
Изберете устойчиви на суша сортове с висока ефективност на транспирация
Внесете органична материя и мулчирайте, за да намалите изпарението от повърхността на почвата
Висока запасеност с хранителни вещества на почвата, която създава бързо почвено покритие и дълбоко вкореняване
Ранна, бърза сеитба през пролетта
Ако е възможно, оставете семената да покълнат

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X