Иновации за Fendt IDEAL правят жътвата по-лесна и комфортна

Ася Василева, наш спец.пратеник във Ваденбрун, Германия

Черните „зверове“ Fendt Ideal са високо оценени от земеделците по цял свят. Комбайни, които направиха истинска революция в начина на жътвата. Тe са с много големи производствени възможности, като на практика заместват две машини. Това вече се потвърждава и от българските им собственици, които работят с тях, благодарение на официалния вносител на марката за България – компания ЗЛАТЕКС. При недостиг на кадри в земеделието, огромната производителност на комбайните Fendt Ideal е съществено предимство предвид на все по-късите прозорци, които природата оставя на земеделците за жътва.


За 2023 г. компания FENDT предлага на земеделците много новости за серията големи зърнокомбайни Fendt IDEAL: като се започне с автоматизираната система VariotronicTI Turn Assistant за управление на полосите за завиване за по-прецизни и ефективни завои, през нови дължини и височини на разтоварващия шнек, до подобрения за кабината, които повишават комфорта на водача.

Оптимизирано завиване за Fendt IDEAL
Тесните прозорци за жътва и нарастващият натиск върху разходите означават, че площите трябва да се жънат все по-ефективно. В същото време увеличаването на работните ширини поставя по-високи изисквания към водачите. Оптимизирана и напълно автоматизирана система за управление на полосата за завиване облекчава водачите, спестява ценно време и допринася за още по-висока цялостна ефективност при прибиране на реколтата. Fendt VariotronicTI Turn Assistant вече е достъпен за Fendt IDEAL.
Fendt VariotronicTI Turn Assistant позволява на комбайна да завива автоматично, според предварително изчислените и определени процедури за обръщане. В режим на полоси комбайнът обработва полето на малки участъци, разтоварващият шнек винаги е от страната, която е зададена. Това улеснява разтоварването, докато продължава прибирането на реколтата. За приложения с тесни работни ширини или при царевица се предлага контролирано завиване. Ако няколко зърнокомбайна работят върху една площ, обратните завои поддържат работния процес, като гарантират, че машините няма да се окажат на една и съща линия.


Fendt VariotronicTI Turn Assistant избягва непрецизни завои, спестявайки ценно време и намалявайки умората на водача. Отпадат ненужните пресичания и маневриране. Площта се жъне ефективно и с висока прецизност. Това предпазва почвата и намалява разхода на гориво.
Перфектно разтоварване при всякакви условия
Fendt вече предлага различни дължини за разтоварващия шнек на Fendt IDEAL: 7 м (S), 8,40 м (M) и 9,90 м (L). Те заменят съществуващите дължини на шнека от 7,60 м, 9,15 м и 10,60 м. Височината за разтоварване вече е съответно 4,55 м, 4,95 м или 5,35 м. В зависимост от ширината на хедера и дължината на шнека, тракторът може да се движи над или до откоса, а високите ремаркета се товарят прецизно и бързо дори при неравни терени. Новите дължини на разтоварващия шнек са налични за Streamer 140 и 210. Новата височина на разтоварващия шнек се използва изключително при Streamer 210.


За да има максимално сцепление и задвижваща мощност дори в хълмист терен и при високи скорости напред, задвижването Heavy Duty ще се предлага за зърнокомбайни с вериги от моделна година 2023. Комбинацията от по-голяма хидравлична помпа и по-голям хидравличен мотор също осигурява повече задвижваща мощност в хълмисти места или при високи скорости, особено теглене на хедери зад комбайна между полетата. Задвижването Heavy Duty се предлага за моделите Fendt IDEAL 8T, 9T и 10T.


Спокойна и ергономична работа
По-добра шумоизолация, нови опции за съхранение и нова охладителна кутия са само част от аспектите, които са ревизирани в познатата кабина Fendt VisionCab. Подобрената изолация на кабината намалява нивата на шума с 3 децибела до водещите в индустрията 74 db при работа с пълно натоварване. Новите отделения на задната стена на кабината увеличават възможностите за съхранение. На подлакътника вече са налични две USB гнезда за зареждане, както и държач за втори терминал. Новият активен охладител поддържа храната и напитките студени през целия ден, дори при високи външни температури и може да ги охлади до 0° по Целзий, ако желаете.


Нови опции за гуми
Нови комбинации от вериги и гуми вече са налични за Fendt IDEAL. В бъдеще предни вериги 30“/76 см или гуми 800/70R38 ще се предлагат в комбинация със задни гуми 520/85R30. Така комбайнът има външна ширина от само 3,49 м. Това намалява натиска върху земята и увеличава маневреността чрез по-голям ъгъл на завиване.
Правилната скорост при царевица
Задвижването на хедера с променлива скорост, познато от моделите Fendt IDEAL 9 и 10, вече може да бъде поръчано и за моделите Fendt IDEAL 7, 7T, 8 и 8T.
Нов корпус за разтоварващата система е монтиран стандартно в моделите Fendt IDEAL 8, 9 и IDEAL 10 с двигател MAN. Новата система осигурява още по-добра защита срещу прах и мръсотия, като допълнително намалява усилията за поддръжка и почистване до минимум.
За да получите навреме желания зърнокомбайн за жътва 2023, може да се обърнете още сега към официалния представител на бранда за България – компания ЗЛАТЕКС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X