Сеитбооборот с минимални химични препарати

Развитите страни извличат максимума от растителните остатъци. Раздробяването и равномерното разпръскване на следжътвената маса повишават плодородието на почвата и спестяват средства

Опитът на фермерите от развитите страни по света, специализирани в производството само на растителна продукция, показва, че те отглеждат ограничено количество култури, като правило – в кратки сеитбообороти (известна е например американската соево-царевична „двуполка“). При такива условия на производство, именно постоянното използване на допълнителната, вторична продукция (растителните остатъци) от предшественика осигурява съхранението на плодородието на почвата и икономия на минерални торове.
Известно e, че научнообоснованото редуване на културите се реализира по-лесно и пълно в многополни сеитбообороти с продължителност на ротацията 7 – 11 години. В краткосрочните сеитбообороти разполагането на културите след добри предшественици се усложнява, дори става невъзможно. В пазарните отношения в аграрния сектор, влиянието на икономическите фактори върху сеитбооборота се увеличава значително и те често преобладават в сравнение с агроекологичните фактори.

Пълната версия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“ – АБОНИРАЙТЕ СЕ ТУК!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X