Очакваме отлична гроздова реколта, преминава се към индустриално бране

„Очакваме отлична реколта като качество. Тенденцията на база белите сортове, които са към края на гроздобера, показват добро количество и качество. Реколтата е около 10% повече от миналата година“, каза изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Георги Тодоров в „България сутрин“.

Той обясни, че комисиите приключват теренните проверки в землището на Поморие, а след обилните дъждове там са засегнати 2 500 декара. По думите му липсата на работна ръка е сериозен проблем, но вече се минава към индустриално бране на грозде.

„Цените са по-високи спрямо миналата година. Винопроизводителите не се притесняват от цената, сключват си сделките. Дори може да се каже, че в момента има глад за грозде. Потреблението се увеличи и се върна в нормалните граници. Наблюденията са, че винаги в началото на кампанията цените започват на едни нива, след това могат да паднат надолу или застават на едно равнище. Цените са около 20-25% по-високи спрямо миналата година“, добави Тодоров.

Според него тенденцията е 70% от произведеното българско вино да остане за вътрешна консумация и да се изнасят 30%. Той изтъкна, че основните ни пазари са Централна Европа, Източна Азия и САЩ, но също така навлизаме и в по-екзотични пазари като Виетнам и Южна Африка. 

„Гроздопроизводителите и винопроизводителите работят с любов, което няма как да не се отрази на качеството на виното. Най-важното за един винопроизводител е да се продаде виното и да бъде изпито. Разходите на винопроизводителите са нараснали с почти 100% спрямо миналата година. Също така поскъпна и трудът“, посочи Тодоров.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X