1 676 проекта за инвестиции по 4.1 от ПРСР 2014-2020 г. са на етап за последна оценка

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) приключи оценката за административно съответствие и допустимост на 1 868 проектни предложения по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г. От тях до следващ (последен) етап на разглеждане – техническа и финансова оценка, преминават 1 676 проекта. Недопуснати до последния етап за оценяване са 141 (което представлява само 7,5% от всички оценени). Уточняваме, че 38 инвестиционни предложения (2% от всички подадени) са оттеглени по молба на самите кандидати, а 13 са спрени за извършване на допълнителни проверки. Проектните предложения бяха подадени чрез ИСУН в края на 2021 г. по Процедура чрез подбор № BG06RDNP001-4.012. Определеният бюджет за приема беше в размер на 431 997 104 лв.

По подмярка 4.1 се финансират инвестиции, водещи до модернизация и повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства. Чрез финансовата подкрепа на Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) се цели разкриване на нови работни места, създаване на по-добри условия за труд, насърчаване на биологичното производство и внедряването на иновативни производствени технологии. В проектните си предложения бенефициерите залагат на дигитализация и автоматизация на работните процеси. Кандидатите включват в дейностите си и подходите от Европейското партньорство за иновации като стимул за сдружаване на земеделските стопани в страната.

На интернет страницата на ДФЗ – РА е публикуван Списък с недопуснатите проекти по подмярка 4.1, които не преминават на последващ етап – техническа и финансова оценка. Предстои да се изпратят уведомителни писма чрез ИСУН на кандидатите, чиито проекти са включени в списъка. В едноседмичен срок след получаването им, бенефициерите могат да подадат своите възражения пред изпълнителния директор на ДФЗ – РА също чрез ИСУН. Публикуван е и Списък с допуснатите 1 676 кандидати по процедурата.

След приключване на процедурата по обжалване, на допуснатите до последния етап проекти, ще бъде извършена техническа и финансова оценка. Бенефициерите, чиито инвестиционни предложения се класират и на този етап, ще получат писма за одобрение. Те ще бъдат поканени за сключване на административни договори по подмярка 4.1 от ПРСР 2014-2020.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X