Достигнаха ли предела си цените на торовете?

Продължителното покачване на цените на световния пазар на минералните торове е сред негативните последици от руско-украинската война, като допринесе за увеличаване на глобалната продоволствена несигурност. Последните развития на ситуацията показват, че най-лошото може да е минало, въпреки че цените вероятно ще останат високи в сравнение с периода преди конфликта

Русия и Беларус са основни играчи на световния пазар на торове. През 2021 г. Русия е изнесла общо 37,6 милиона тона торове, включително 14,5 милиона азотни, 11,9 милиона калиеви и 11,2 милиона комбинирани торове, на обща стойност 12,5 милиарда долара, изчислява руската Федерална митническа служба.
Русия доставя близо 20% от минералните торове на световния пазар, като основно обслужва фермерите в Европейския съюз и Латинска Америка.
През юни 2021 г. Беларус спря да споделя официална статистическа информация, свързана с дейността на индустрията за минерални торове, в опит да компенсира санкциите на САЩ, наложени през август и септември същата година. През предходните години Беларус е изнасяла калий за 2,5 милиарда долара годишно, предимно за Бразилия, Китай, Индия и Европейския съюз. В началото на 2021 г. Беларус представляваше приблизително 17% от световния износ на калий, според  беларуското правителство.
През последните няколко години Русия и Беларус споделят обща експортна политика, включително на пазара на минерални торове, като голям дял от беларуските минерални торове се изнасят през руските морски пристанища в Балтийския регион.
„Русия е много мощен играч на глобалния пазар на торове“, каза Марк Гойхман, главен икономист на московския, руски информационен и аналитичен център TeleTrade. „Страната ни е лидер в световния износ на азотни торове, като представлява около 18% от световните доставки. Тя е плътно следвана от Китай (16%) и ЕС (9%).
„В списъка на най-големите износители на фосфорни торове Русия е на трето място с 15% пазарен дял след Китай и Мароко, докато по отношение на калиевите торове делът й беше близо 24% в сравнение с 38% на най-големият доставчик — Канада.“
Страхове от скок на цените
Поради западните икономически санкции, въведени срещу Русия през февруари, износът на руски и беларуски торове потъна в хаос.
Андрей Гуриев, ръководител на Руската асоциация на производителите на торове (RAPU), изчисли през юни, че макар торовете да не са били пряко подложени на западните санкции, доставките са намалели почти наполовина през април-май, поради логистична криза и проблеми, които руските доставчици изпитват при събирането на плащания за доставени продукти.
Беларуският държавен производител на калиеви торове Belaruskali се оказа в подобна ситуация, като беше лишен от част от външните си пазари, каза Гуриев.
Ако руските и беларуските торове не достигнат до клиентите си, реколтата от зърно през 2022-23 г. вероятно ще има проблеми, каза Гуриев, прогнозирайки, че това ще предизвика огромна продоволствена криза. Европейският съюз внася 25% от минералните торове от Русия, изчислява норвежкият производител Yara.
Според оценката на RAPU цените на минералните торове са скочили средно с 30% от февруари до април 2022 г., достигайки най-високите си стойности за всички времена.
„Малко вероятно е да бъде възможно бързо да се заменят обемите (торове), доставяни от Русия и Беларус на европейския пазар; предлаганите количества са твърде големи“, каза Дмитрий Пучкарев, анализатор на базираната в Москва борсова компания BCS World.
Ако руският износ на торове спре, пазарните цени ще „излетят в стратосферата“, каза Леонид Хазанов, независим руски анализатор, оценявайки, че цената на карбамида, която в Европа вече се е повишила до близо 1000 долара за тон, може да скочи над 2000 долара или дори $3000 на тон.
Ралито на цените на пазара на минерални торове също е свързано с турбуленцията на пазара на природен газ, където цените достигнаха нови върхове тази година, тъй като Русия ограничава доставките за Европейския съюз.
„На фона на високата цена на природния газ не трябва да очакваме спад на цените на карбамида и други видове азотни торове в Европа“, каза Хазанов, добавяйки, че европейските компании страдат от високите цени и трябва да намалят производството.
При този сценарий европейската зърнена индустрия ще види ефекта на доминото: фермерите ще трябва да намалят покупките и използването на торове, добивите от техните култури ще паднат, производството на храни ще спадне, а цените ще скочат, предупреди Хазанов.

Прокарване на ограниченията
Днес износът на руски и беларуски минерални торове е възпрепятстван предимно от проблеми с логистиката. Много чуждестранни транспортни оператори са отказали да работят с Русия, обясни Сергей Гришунин, управляващ директор на базираната в Москва рейтингова служба на NRA.
Международните транспортни компании отказват да предоставят кораби за превоз на товари от руски произход, дори ако самият товар или собствениците на товара не са под санкции, каза Гуриев. Освен това чуждестранните фирми се въздържат от осигуряване на застраховка за превоз на товари от Русия и има трудности с финансовия клиринг за транзакции поради отнемащи време процедури за банково съответствие.
„Те изкуствено създадоха бариери, разрушаващи установените логистични схеми и вериги за доставки, използвани за доставка на торове до крайните потребители, и следователно допълнително ескалираха хранителната криза“, каза Гуриев.
Гришунин добави: „Важни фактори, които оказват натиск върху експортните доставки, са санкциите (наложени) срещу собствениците и мениджърите на определени компании.“
Хазанов припомни, че когато властите на ЕС въведоха санкции срещу Андрей Мелниченко, съсобственик на голяма руска компания за торове Eurochem, банковите сметки на нейните дъщерни дружества Eurochem Antwerpen и заводите Lifosa бяха незабавно блокирани.
В момента на руски кораби е забранено да влизат в европейски пристанища. Освен това проблемите със застраховането на товарите и санкциите срещу финансовия сектор възпрепятстват доставките не само за западните страни. Хазанов каза, че търговците в Нигерия и Бангладеш спешно трябва да търсят по-скъпи калиеви торове на световния пазар, тъй като нямат възможност да направят поръчка на руските компании.
Гуриев предупреди, че на фона на силна несигурност руските производители на торове трябва да намалят значително своите инвестиционни програми. Миналата година RAPU прогнозира инвестиции от над 2 трилиона рубли (35 милиарда долара), които да бъдат насочени в разширяването на руското производство на торове през следващите няколко години.
Създадени вратички
Въпреки това са създадени някои вратички, за да се гарантира, че на световния пазар няма да бъдат отказани руски и беларуски торове.
От 20 юли ЕС разреши частично размразяване на част от фондовете на руските банки с изискването парите да се използват за глобалната търговия с храни и торове. Решението беше приветствано от руските производители на минерални торове, които призоваха европейските лидери да приемат конкретни правила, улесняващи търговията с минерални торове.
„Надяваме се, че в близко бъдеще ще бъде издадена директива на ЕС, резолюция, разрешение или друг документ, който ще гарантира на банките, застрахователните компании, корабните компании и доставчиците на технологии и оборудване за индустрията за минерални торове в ЕС и трети страни, че отношенията им с руските производители на торове няма да се разглеждат през призмата на санкционното законодателство“, каза Гуриев.
Освен това, според съобщенията, правителството на САЩ настоява селскостопанските и транспортните компании да купуват и доставят повече руски торове, тъй като страховете от санкции предизвикаха рязък спад в доставките, подхранвайки покачването на световните цени на храните. Някои европейски фермери призоваха своите власти да установят ясни правила за внос на торове от изток.
Правилата за закупуване на торове в Русия трябва да бъдат еднакви за всички, каза Индулис Янсонс, председател на борда на латвийската селскостопанска компания VAKS.
„Едни и същи правила трябва да се спазват навсякъде по света“, каза Янсънс. „Погрешно е, че САЩ, както и някои европейски страни, разрешават вноса на торове от Русия, но ние оставаме твърди в нашата позиция.
Облекчение на хоризонта?
Руската асоциация на производителите на торове (RFPA) очаква проблемите с износа постепенно да намалят през втората половина на годината, осигурявайки облекчение на цените на световния пазар. RFPA изчислява, че цените на фосфатите ще паднат до $750 до $850 на тон (от най-високото ниво през април от $1047), докато прогнозира цената на калиевите торове да спадне до $560 на тон (от рекордно високо ниво от $875).
Хазанов прогнозира, че до края на 2022 г. карбамидът може да падне до 900 долара за тон, DAP до 850 долара за тон, а калиевият хлорид до между 700 и 750 долара за тон.
BCS Global Markets очаква цените на торовете постепенно да намалеят през втората половина на годината, но да останат близо до исторически високи нива.
Настоящата криза на пазара на минерални торове също се очаква да предизвика интерес към зелените торове. Норвежката химическа компания Yara заяви, че от следващата година ще произвежда зелени торове, които ще имат 80% до 90% по-нисък въглероден отпечатък от тези, произведени с природен газ.
Производителят каза, че производството ще бъде разпределено между Норвегия, Холандия и Австралия, като се очаква да бъдат произведени 60 000 до 80 000 тона зелен минерален тор без изкопаеми горива. Това количество едва ли ще промени драматично пазарната ситуация в Европа, но има шансове зелените торове да започнат да играят по-важна роля на континента в бъдеще.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X