Дикме: Земеделци губят колосални суми заради неадекватни политически решения

Още преди 6 месеца казах, че ако не се вземат мерки, септември месец земеделците ще излязат на улицата. Европейската комисия взе решение да допусне украинско зърно на европейския пазар, тоест защити украинските производители. Въпросът обаче остава кой ще защити българските производители, тъй като те страдат най-много. Пазарът в България и черноморския басейн се срина, хамбарите у нас са пълни с родна продукция, а производителите са притиснати до стената. Това заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на „Денят ON AIR“.

По думите му към днешна дата няма проблем с продоволствието на страната, но земеделците не могат да реализират продукцията си, докато в същия момент от Украйна неконтролируемо влиза такава.

„Агенция по храните няма капацитета да осъществява контрол на вноса. У нас влизат, много пшеница и слънчоглед, в момента вече влиза и царевица. Себестойността на продукцията в България вече е по-висока от търговската“, коментира той.

Дикме подчерта, че от Украйна влиза продукция, чиито продукти за производство не се контролирани от никого.

„Препаратите, които са използвани за растителна защита в Украйна и Румъния, са забранени в ЕС. Нека всички да помогнем, Украйна е в тежко състояние, но нека първо помогнем на българските земеделски производители“, припомни той. 

Бившият земеделски министър поясни, че украинските производители са „притиснати до стената“, заради което са готови да продават старата си продукция на изключително ниски цени.

„Днес цената на слънчогледа от производител в България е 950 лева. Всички земеделци губят колосални суми заради неадекватните решения на едно правителство“, категоричен бе Дикме.

Той е на мнение, че служебният кабинет трябва да поиска допълнителна помощ от Европа за българските земеделски производители и това трябва да се случи веднага.

„Държавата трябва със собствен ресурс да даде допълнителни средства за съхранение на зърно. Земеделците също трябва да бъдат по-настоятелни в своите искания, защото възможности има. Големият проблем на България е липсата на административен капацитет за управление на държавата – има много хора, които искат да станат министри, но нищо не става от тях“, смята бившият ресорен министър.

Той изрази убежденията си, че всички проблеми могат да бъдат решени от „едно правителство с ясен, точен и конкретен мандат“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X