ЕК не вижда проблеми на пазара в ЕС заради украинското зърно

На вчерашното заседание на министрите на земеделието на ЕС, където единодушно беше решено, че „Европейската комисия наблюдава постоянно ситуацията на пазарите в Общността и към момента няма данни за негативни ефекти за европейските фермери, породени от преминаването на зърно от Украйна през „коридорите за солидарност“. Това съобщи еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски на пресконференция, веднага след заседанието на министрите, основната тема на което са били протестите на земеделци от Източна Европа.

По този повод журналисти зададоха на еврокомисаря въпрос как ще бъде преодолян негативният ефект от внос на зърно от Украйна, за които фермерите в България и Румъния алармираха по време на протестите преди десетина дни. Ето и неговият отговор: „Данните, с които разполагаме, не потвърждават сигналите за това, че вносът на зърно от Украйна причинява проблеми за пазарите и европейските фермери. Не виждаме трудности при продажбата на зърно от европейските фермери, нито пък сриване на цените поради внос на зърно от Украйна. Имаме данни, че досега от Украйна до Европейския съюз са достигнали общо 4,5 млн.т зърно”.

Еврокомисарят съобщи, че след разговори с министрите на България и Румъния той е достигнал до мнението, ситуацията в двете държави е „специфична”. „Проблемът в България например е, че огромна част от вноса на слънчоглед, предназначен за износ от Украйна за трети страни, остава на местния пазар. А това представлява половината от украинския износ на слънчоглед за ЕСМисля, че въпросът ескалира в тази кризисна ситуация, затова предстоят нови разговори, за да съберем още информация по въпроса”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X