Котировките на пшеницата, царевицата и соята падат заради страховете от рецесия

Коировките на пшеницата, царевицата и соята в Чикаго паднаха в понеделник, тъй като страховете от глобален икономически спад и очакванията за огромна реколта от пшеница в Русия натежаха.

Царевицата и соята също бяха отслабени от прогнозите за сухо време по време на жътвата в САЩ.

„Страховете от риск от рецесия с намалено глобално търсене отслабват котировките на пшеницата, царевицата и соята днес“, каза Мат Амерман, рискмениджър на StoneX. „Федералният резерв на САЩ и другите централни банки заемат твърда позиция по отношение на инфлацията, като повишават лихвите, независимо от аргументите дали това е уместно.“

Най-търгуваната пшеница на Chicago Board Trade падна с 1,5 процента до 8,67-1/4 щатски долара за бушел в 11:04 GMT, след спад от над 3 процента в петък.

Царивицата поевтиня с 0,5 процента до 6,73-1/4 щатски долара за бушел, соята поевтиня с 0,3 процента до 14,21-1/2 щатски долара за бушел.

Руската консултантска компания Sovecon в четвъртък повиши прогнозата си за реколтата от пшеница в Русия през 2022 г. до психологически важното ниво от 100 милиона тона.

„По-силният долар ще бъде бреме за износа на САЩ, особено в момент, когато се очаква огромна реколта от руска пшеница“, каза Амерман. „Царевицата и соята също отбелязват спад заради прогнозите за сухо време в САЩ тази седмица, което ще бъде положително за работата по прибиране на реколтата в САЩ.“

Вниманието е насочено към отчетите за запасите на USDA в петък, като основните очаквания са, че запасите от соя в САЩ може да са по-малки от очакваното, добави той.

По-ниските цени предизвикаха известно търсене на внос. Основният южнокорейски производител на храни за животни Nonghyup Feed Inc (NOFI) купи около 135 000 тона царевица в понеделник.

Дилърите продължават да следят развитието на руско-украинската война след повишеното напрежение миналата седмица.

Около 211 кораба с 4,7 милиона тона селскостопански продукти са напуснали Украйна досега съгласно сделката за деблокиране на украинските морски пристанища, съобщи украинското министерство на инфраструктурата в събота

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X