Котировките на пшеницата в Чикаго леко паднаха

Котировките на пшеницата в Чикаго на последното отчитане (22-29 септември) леко се понижиха.

Следните фактори допринесоха за спада на котировките на пшеницата в Чикаго:
- укрепване на щатския долар;
- понижение на котировките на соята, царевицата и суровия петрол;
- прогнози за рецесия в световната икономика;
- слаби експортни продажби на американска пшеница. USDA съобщи, че експортните продажби на пшеница (стара и нова реколта) от САЩ за седмицата до 15 септември възлизат на 183,5 хиляди тона, което е под нивото на пазарните очаквания (200-500 хиляди тона);
- увеличаване на оценките за световното производство на пшеница, включително Русия. IGC повиши прогнозите си за глобалното производство на пшеница през сезон 2022/23 г. в доклад от септември. с 14 милиона тона до 792 милиона тона;
- Влошаване на данните за седмичната експортна проверка. USDA обяви седмична (до 22 септември) проверка на износа на 520,464 хиляди тона пшеница, което се оказа на нивото на пазарните очаквания (200-800 хиляди тона), но значително по-малко от предходната седмица (790,145 хиляди тона) ;
- сезонен натиск на реколтата от пшеница в САЩ. USDA съобщи, че 96% от реколтата от пролетна пшеница е била прибрана към 25 септември (94% седмица по-рано и 97% средно за 5 години година по-рано);
- добър темп на сеитбата на зимната пшеница в САЩ. USDA съобщи, че към 25 септември в страната са засети 31% от площите със зимна пшеница (21% - седмица по-рано и 30% - средно за 5 години).

Намаляването на котировките за пшеница беше ограничено от влиянието на такива фактори:
- очаквания за ескалация на войната в Украйна и опасения за зърнения коридор от украинските пристанища на Черно море;
- суша в Аржентина и по-ниски оценки за производството на пшеница в страната. Зърнената борса в Росарио понижи прогнозата за реколтата от пшеница в Аржентина през сезон 2022/2023 г. до 16,5 милиона тона от 17,7 милиона тона по-рано поради продължителна суша;
- суша в САЩ;
- намаляване на броя на късите позиции за спекулантите в Чикаго. Според CFTC големите спекуланти в Чикаго през седмицата до 20 септември са намалили броя на късите позиции в пшеницата с 6 094 договора до нетно 47 491 къси договора.

Спадът дойде на фона на по-силен щатски долар, слабо експортно търсене на американска пшеница, опасения от глобална икономическа рецесия и увеличение на прогнозите за глобалното производство на пшеница, включително Русия. Спадът беше подкрепен от сезонния натиск от пролетната реколта от пшеница, добрите нива на засяване на зимна пшеница в САЩ и отслабването на котировките за царевица, соя и суров петрол.

В същото време спадът беше ограничен от укрепването на котировките на пшеницата в Париж, Минеаполис и Канзас Сити, сушата в САЩ и Аржентина, по-ниските оценки за производство на пшеница в Аржентина, както и опасенията от ескалация на войната в Украйна и възможни проблеми с коридора за зърно. Пшеницата HRW в Канзас Сити и пролетната пшеница в Минеаполис се покачиха.

Котировките на пшеницата в Париж се повишиха до 2,5-месечен връх на фона на отслабването на еврото, прогнозите за по-ниско производство в Аржентина и опасенията относно зърнения коридор от украинските черноморски пристанища. В същото време растежът беше ограничен от спад на котировките в Чикаго, опасения от глобална икономическа рецесия, прогнози за благоприятни дъждове в ЕС, увеличение на прогнозите за производство на пшеница в Русия и големи доставки на зърно от Черноморския регион.

В Черноморския регион (РФ) цените на пшеницата (12,5%) са се повишили с около $13/т през отчетния период. Ръстът се случи на фона на опасения от ескалация на войната в Украйна, възможни проблеми със зърнения коридор и укрепване на котировките на световните борси (Париж, Минеаполис, Канзас Сити). В същото време растежът беше ограничен от поредното увеличение на оценките за производството на пшеница в Руската федерация.

Прибирането на реколтата в Русия продължава. Прибрани са около 137,9 млн. тона зърно, включително 100,0 млн. тона пшеница, 23,6 млн. тона ечемик и 1,5 млн. тона царевица.
Анализаторите отбелязват, че тази есен руските фермери са успели да засеят по-малко есенници за реколта 2023 г., отколкото преди година, поради проливните дъждове, които замениха сухото време в централните и южните райони. 

Фермерите вече са засяли есенници на 8,6 милиона хектара, което е с 1,5 милиона хектара по-малко от преди година.

Земеделците на Украйна са събрали 19,2 милиона тона пшеница.

В момента украинските фермери продължават да сеят зимни култури за реколта 2023 г. Поради пълномащабното нахлуване на Руската федерация и военните действия, южните райони на Украйна няма да могат да проведат пълноценна есенна сеитба.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X