Брюксел и Киев търсят постоянни търговски маршрути за украинското зърно

Украйна и Европейският съюз работят върху практически стъпки за трайно утвърждаване на така наречените „коридори за солидарност“ за износ на селскостопански храни, като твърдят, че това е необходимо за гарантиране на дълготрайна продоволствена сигурност.

„Трябва не само да поддържаме линиите на солидарност, но и да ги развиваме допълнително, защото те са необходими за продоволствената сигурност“, подчерта европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски по време на срещата на министрите на земеделието.

По същия начин украинският министър на земеделието Микола Солски, който се присъедини към срещата, подчерта, че алтернативните маршрути са „задължителни“, като също посочи, че новосъздаденият коридор между Европа и неговата страна „трябва да стане стабилен и постоянен“.

„Това е въпрос за сигурността, а не само за рентабилността“, подчерта той и добави, че това ще помогне да се ограничи покачването на цените в Европа, както и да се задълбочи сътрудничеството между украинския и европейския бизнес.

Инициативата „ленти за солидарност“ беше въведена още през май като начин за увеличаване на износа на украинско зърно на фона на блокадата на черноморските пристанища, което представляваше 90% от износа на украинско зърно преди пълномащабното нахлуване на Русия през февруари.

По-късно, през юни, „сделката със зърното“, улеснена от Турция и ООН, позволи отварянето на три украински пристанища за износ на зърно. Това позволи на Украйна да увеличи износа до 4,5 милиона тона през август, като 1,5 милиона тона от тях се изнасят през Черно море.

Според Солски, септември се очаква да донесе 5-10% ръст в обема на износа по тези коридори на солидарността, както и до 60% ръст в морските пристанища, където той вижда „по-голям потенциал за растеж“.

Въпреки това обаче остава огромна несигурност по отношение на морските пътища за износ, тъй като остава неясно дали зърнените коридори ще бъде удължени в средата на ноември.

Междувременно безопасността на транспорта остава под въпрос, особено със заплахите , обявени наскоро от руския президент.

Чешкият министър на земеделието Зденек Некула каза, че ЕС „приема казаното от Путин с големи резерви“.

В същото време, както спомена Солски, дори само заплахата от Путин беше достатъчна, за да повиши цените с до 3%, което демонстрира риска от още по-драстично увеличение в случай на подновяване на блокадата на пристанищата.

По този начин министрите подчертаха необходимостта от укрепване на лентите като постоянен маршрут за износ, независимо от ситуацията на морското пристанище или добавените разходи за транспорт по суша, което е значително по-скъпо от транспортирането по море.

Практически погледнато, Украйна призова за редица конкретни мерки, за да стане това реалност, включително увеличен брой камиони, вагони за превоз на зърно, терминали, скенери и друго оборудване по границите, както и повече персонал, който работи по границите.

Междувременно отделна инициатива за създаване на тръбопровод за масло от слънчогледово семе, между Украйна и Полша, беше приветствана както от министрите на ЕС, така и от Комисията.

На заседание на транспортната комисия на Европейския парламент същия ден (26 септември) заместник-ръководителят на украинската мисия в ЕС Сергей Терешко каза, че Украйна „има редица предложения как да  рационализира търговията по маршрутите“.

Това включва работа, за да се гарантира, че украинските влакове са съвместими с европейските коловози – тъй като разликата в ширината на железопътното междурелсие между Украйна и ЕС остава пречка за износа. Налагат се и подобрения във ветеринарния и фитосанитарния контрол.

Въпреки че в момента е твърде рано да се прогнозира цената на някои мерки, като например проекта за тръбопровод, други са по-ясни.

Солски изчисли, че чрез компенсиране на 50% от цената на камионите за превоз на зърно, заедно с увеличаване на тези камиони с една трета, Украйна ще може да изнася между 10 до 20 милиона тона повече зърно годишно – количество, равно на 2-3 месеца от предвоенния износ.

В отговор комисар Войчеховски обеща да настоява Комисията да преразгледа възможностите за финансиране на подобни инициативи.

„Има позиции в бюджета на ЕС, които могат да бъдат използвани за подкрепа на такива инвестиции“, каза той, цитирайки възможностите в политиките за съседство и присъединяване.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X