В Агротайм залагат на ранни хибриди царевица с висока сухоустойчивост

На 25 август започна жътвата на царевица в стопанството на Агротайм, Исперих. На полето край село Райнино, община Исперих, за повече ни разказа един от агрономите в компанията – Иван Иванов.

Жътвата тази година започна рано. Хибридът, който жънем, е на селекционерската фирма Corteva – 9889 с ФАО група 420. Първоначалната засечка на добива, която направихме, е около 500 кг/дка, което за метеорологичните условия през настоящата стопанска година е повече от добре.

Полето е засято в края на март – на 27-28 март и сумарното количество от валежите, които имаме, тъй като имаме в близост метеостанция, е по-малко от 200 мм, а с точност -191 мм сме отчели в метеостанцията, която е разположена наблизо. Това е сравнително ниско за замлището. На фона на тези ниски количесва валежи и торенето с 12% азот, регистрираме и съответния добив.

Сеитбата беше направена с норма 6800 семена на декар в много благоприятни условия и срокове. Беше извършено третиране във фаза 6-7 лист с никосулфурон и мезотрион и еднократно третиране с листен тор Foliq цинк във фенофаза 4-6 лист.

През настоящата стопанска година имаме засети близо 27 000 дка с царевица. Основната част от произведената продукция е за собствени нужди, за свинеугоителния ни комплекс. Засели сме предимно хибриди на фирма Corteva. Имаме и една част на Decalb. Всяка година извеждаме опити с различни хибриди царевица в различни локации. Идеята е освен да засечем техният добивен потенциал, да видим и тяхната сухоустойчивост.

Сухоустойчивостта е едно от водещите изисквания от нас към селекционерските компании. Интересуват ни високата сухоустойчивост, разбира се и високодобивността на хибрида. ФАО групите, към които сме се насочили, са от порядъка на 360 до 420, тъй като искаме едно по-ранно прибиране на царевичните посеви и стартиране на навременна сеитба на есенниците.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X