Франция освободи гориво от стратегическите си резерви, за да избегне спирането на захарни фабрики

Франция освободи гориво от стратегическите си резерви за производителите на захар, след като те предупредиха, че липсата на дизелово гориво, което оказва влияние върху прибирането на реколтата от захарно цвекло, може да доведе до спиране на фабрики, съобщи групата производители Ес Ен Еф Ес (SNFS), цитирана от Ройтерс.

Стачките срещу заплатите в рафинериите на „ТоталЕнержи“ (TotalEnergies) и „Ексън мобил“ (Exxon Mobil) прекъснаха рафинирането и доставката, оставяйки една трета от френските бензиностанции в недостиг. Френското правителство заяви миналата седмица, че е използвало стратегическите си резерви от гориво за снабдяване на бензиностанции станции, които са били „пресушени“.

Най-големият производител на захар във Франция „Тереос“ (Tereos) заяви миналия месец, че трябва да забави производството в някои фабрики, след като „ТоталЕнержи“ каза, че няма да може да доставя дизел.

„Кристал юнион“ (Cristal Union), вторият по големина производител във Франция, съобщи, че собствените му запаси от горива са му позволили да поддържа темповете на производство миналата седмица, но че е използвал стратегически резерви през уикенда.

Захарните фабрики, които обикновено работят от септември до края на януари или началото на февруари във Франция, разчитат на това, че фермерите разполагат с достатъчно гориво, за да приберат захарното цвекло и да го транспортират до фабрика за преработка.

Решението за освобождаване на стратегически запаси в края на миналата седмица последва среща между производителите на захар и френския министър на земеделието Марк Фено в сряда.

„Обяснихме, че има тревожно напрежение, което рискува да доведе до временно затваряне на фабрики. Държавата се съгласи да използва стратегическите запаси, така че липсата на дизел да не се отрази на нормалното функциониране на заводите“, коментира председателят на Ес Ен Еф Ес Кристиан Шпигелеер пред Ройтерс./БТА

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X