Производството на чесън осигурява целогодишен доход. В Канада.

На стената на магазина до комбайна и сеялката са окачени хиляди връзки сух чесън.

Използването на съществуващото селскостопанско оборудване и сгради позволява на Кристин Грейвс да изгради своя селскостопански бизнес Fifth Gen Gardens, докато работи заедно с баща си, Ричард Грейвс, в тяхната ферма в района на Уетаскивин.

„Толкова е хубаво да видиш две поколения заедно. Това е перфектната комбинация от двата свята. Баща ми има цял живот опит и земеделски познания, а аз отговарям за маркетинга и социалните медии. Работим добре заедно“, казва Кристин.

След почти 10 години в здравеопазването в натоварената болница на Университета на Алберта, Грейвс търси промяна и се връща във фермата, за да започне селскостопански бизнес. Добавянето на чесън в градините е станало начин за целогодишен доход за семейството.

През първата година Грейвс засадила 100 скилидки чесън като експеримент, за да види дали ще растат в централна Алберта, район, където й казали, че растението не вирее.

Реколтата била толкова успешна, че на следващата година засадила 20 000 скилидки.

„Първата голяма реколта, която засадихме беше от  20 000 скилидки. Беше ужасно. В крайна сметка засадихме всичките 20 000 скилидки на ръка и това отне повече от седмица. След тази година и двамата казахме – никога повече; купуваме сеялка.”

Миналата есен те засаждат 100 000 скилидки, а през октомври планират да засадят още по-голяма реколта чесън.

Всяка година Кристин и баща й добавят нова част от специално оборудване, за да помогнат за засаждането, прибирането на реколтата, почистването, сушенето, оразмеряването и преработката на техния чесън в десетки специални продукти.

„Веднъж събрах чесън на ръка. Няма да го направя отново Не можете просто да го издърпате, трябва да се изкопае. Трудно е “, казва Кристин, като същевременно посочва предимствата на техния комбайн за чесън, който свързва луковиците чесън заедно с канап като снопите със зърно преди десетилетия.

След като чесънът бъде събран и изсушен, Кристен и Ричард прекарват зимата в дехидратиране, обработка, опаковане, маркетинг и създаване на нови продукти от чесън.

„Вече нямам толкова време за почивка и зимата ми започва да се превръща в натоварен сезон, особено преди Коледа и есенните пазари. Това е добра промяна за моя бизнес.“

Със 70 акра пшеница, останали за жътва и няколко влажни дни, двойката подготвя чесъна за засаждане. Луковиците се поставят в специална машина, която ги начупва на скилидки и ги сортира по големина. Само най-големите скилидки се засаждат, за да се селекционират големи луковици чесън, често с пет или шест скилидки на една луковица.

„Искаме минимум пет скилидки. Всяка година получаваме все по-големи и по-големи луковици, защото сме по-селективни към това, което засаждаме. Търсим еднакви луковици и пет или понякога шест скилидки на луковица“, каза тя.

Чесънът се засажда на няколко места около фермата. Местата са избрани поради близостта им до вода за напояване, зимна снежна покривка и понякога,поради факта, че мястото е странно оформен ъгъл на полето,  на който голямата техника за зърнопроизводството не се побира.

Семейството използва водата в езерата около фермата за напояване и създаване на местообитания за диви животни. Вместо да се рекултивират водоемите, стените им са наклонени, добавена е почва, а краищата са засети с детелина, люцерна, върба и тръстика.

„Опитваме се да пресъздадем влажни зони и виждаме резултати. Лосът обича блатиста земя. През целия си живот никога не мога да си спомня да съм виждала лос. Миналата година видях осем лоса“.

Около новите влажни зони започват да живеят птици, елени, яребици, глухари, норки, а отскоро и рибар.

„Нашето семейство се състои от пет поколения фермери, но в основата на това винаги е било опазването на природата. Това е мястото, където се крие нашата страст. Фермата е функционална и си е ферма и ние обичаме да растем, но това, на което държим, е този див участък от нея.“

Част от това, което подхранва страстта на Кристин към нейния бизнес с чесън, е създаването на нови продукти.

„Обичам да готвя и повече от готвенето обичам да ям. Беше наистина забавно да се опитваме да създадем всички тези нови различни неща, особено когато се свържат емоционално и маркетингово с нашата ферма.“

Нейната смес от чеснова подправка Rosebrier е направена от листенца от дива роза, събрани от фермата. Има също така чеснов  пипер.

Като друг продукт за есенните пазари, Кристин събира сухи цветя, клонки, царевични кочани, сребриста върба,  пшеница и други растения, за да създава декоративни венци от чесън.

„ Чесънът е едно от онези неща, които хората обикновено обичат“, казва Кристин доволно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X