Русия може да се откаже от сделката за износ на зърно през Черно море

Руските власти са изразили загрижеността си пред Организацията на обединените нации относно споразумението за износа на зърнени култури. Те са заявили готовността си да отхвърлят подновяването на сделката през следващия месец, освен ако техните претенции не бъдат разгледани, е заявил руският посланик в ООН Генадий Гатилов.

Споразумението беше постигнато на 22 юли в Истанбул с участието на ООН, Русия, Турция и Украйна, когато беше подписан документ за създаване на коридор за износ на зърно от три украински пристанища – Черноморск, Одеса и Южни.

То проправи пътя на Украйна, за да възобнови тя износа си на зърно през черноморските пристанища, които бяха затворени след руската инвазия. Чрез него Москва спечели гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

Споразумението спомогна да се избегне глобална продоволствена криза, тъй като Русия и Украйна са едни от най-големите износители на зърно в света, а Русия заема първото място по износ на торове. Москва обаче многократно изрази несъгласието си с прилагането му, твърдейки, че все още среща трудности при търговията на торове и хранителни продукти.

На този фон представители на ООН трябва да пристигнат в Москва в неделя, 16 октомври, за да обсъдят подновяването на споразумението.

Вчера 9 кораба с повече от 150 000 тона храна напуснаха украинските пристанища. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X