Земеделските министри на ЕС подновяват натиска за приемане на генетичните техники 

Министрите на земеделието на ЕС настояват Европейската комисия да смекчи правилата за новите геномни техники (NGT), като твърдят, че това е необходимо за укрепване на сектора  на фона на нарастващите суши, изменението на климата и загубите на добив.

„Трябва само да променим нашата стара законодателна рамка, регулираща съвременните техники за отглеждане“, каза чешкият министър на земеделието Зденек Некула по време на пресконференция след неофициална среща на министрите на земеделието от ЕС .

Това не е първият път, когато редица държави-членки изразяват подкрепата си за облекчаване на правилата на ЕС за генетично модифицираните организми, като Холандия и Естония водят коалиция от 14 държави-членки на ЕС, които призоваха за подобен ход още през 2019 г.

14 страни от ЕС призовават за „унифициран подход“ към редактирането на гени в растенията


Холандия и Естония водят коалиция от 14 държави-членки на ЕС, които призовават следващата Европейска комисия да актуализира законите на ЕС за ГМО по отношение на така наречените нови техники за отглеждане на растения (NPBTs).

Други обаче подходиха по-предпазливо. Например германският министър на земеделието Джем Йоздемир предположи, че макар тази технология да има потенциал, тя няма да отговори на опасенията в краткосрочен план, докато кипърският министър предупреди, че NGT не трябва да подкопава други възможни устойчиви подходи, като въглеродното земеделие.

Но за асоциацията на фермерите в ЕС COPA-COGECA промяната не може да дойде достатъчно бързо.

„Имаме нужда от бързи решения за нови генетични техники“, каза Кристиане Ламберт, президент на COPA, пред министрите по време на срещата, като добави, че „ приветства амбициозните послания, които бяха направени“ и настоява за „ бързо одобрение за нискорискови вещества.”

„По всички въпроси фермерите ще останат конструктивни партньори, за да гарантират продоволствената сигурност и климатичната неутралност“, добави тя.

Групите за зелени кампании обаче остават силно критични към технологията, предупреждавайки за потенциалното им въздействие върху здравето и околната среда, както и за концентрацията на власт само в шепа играчи в индустрията.

Комисията действа предпазливо

След резултатите от проучване на Комисията от 2021 г., което заключава, че настоящата правна рамка, уреждаща редактирането на гени, е недостатъчна, изпълнителният орган на ЕС в момента преразглежда правилата на ЕС относно технологиите.

Представянето на законодателно предложение се очаква през второто тримесечие на 2023 г.

От своя страна еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски се въздържа да предложи подкрепата си за подобен ход, но каза, че е „необходимо да се разгледа този въпрос“, обещавайки, че това ще бъде направено в предложението за следващата година.

Въпреки че подчерта необходимостта от продължаване на процеса, за да стане селското стопанство в ЕС по-устойчиво и издръжливо, той посочи, че Комисията ще действа предпазливо.

„Има възможности в геномиката, но всичко трябва да се основава на научни доказателства и солиден анализ и по отношение на общественото здраве, околната среда и в икономическия интерес на нашите фермери“, предупреди той.

Терминът нови геномни техники (NGTs) – или нови техники за отглеждане на растения (NBTs) – описва редица научни методи, използвани за промяна на геноми с цел генетично инженерство на определени черти в растенията, като например устойчивост на суша.

Съгласно решението на съда на ЕС от 2018 г. организмите, получени чрез нови техники за отглеждане на растения, се категоризират като генетично модифицирани организми (ГМО), което означава, че по принцип попадат в обхвата на Директивата за ГМО на ЕС.

Според Некула тази рамка е „ограничение“ за европейските фермери, което води до „изтичане на мозъци към страни извън ЕС“, което води до значителни щети.

Позовавайки се на опасенията, че липсата на торове, съчетана с нарастващите цени на енергията и изменението на климата, може да доведе до драматичен спад в селскостопанското производство в ЕС, чешкият министър каза, че фермерите в ЕС могат да бъдат подпомогнати чрез „използване на иновации и резултати от изследвания в селското стопанство, подчертавайки че загубата на реколта от ключови култури е „риск, който не можем да подценим“.

„Трябва да подкрепим [нови геномни техники] NGT и да отгледаме нови разновидности“, каза той, добавяйки, че това ще „гарантира, че ЕС и светът могат да функционират в по-сложен контекст, като същевременно се запази конкурентоспособността на ЕС.“

Източник от срещата сподели пред EURACTIV, че други земеделски министри също са изразили подкрепата си за технологията, включително тези от Швеция, Литва, Холандия, Малта, Ирландия, Италия, Унгария, Румъния и Белгия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X