Изненади при зимна пшеница след слънчоглед

Често срещаната комбинация между двете култури води до възникване на  проблем. Има ли начин да се преборим със самосевката?

Пшеница след слънчоглед – в последно време това е една от най-популярните комбинации на културите в сеитбооборота. При такъв сеитбооборот се налага да се борим със самосевката от слънчоглед в пшеничните посеви както есента, така и пролетта. Широколистните растенията от самосевката на пролетната култура се конкурират с пшеницата в периода на ранна вегетация и зелената маса е доста неприятен „бонус“ в полето.
Есента
Не е излишно да напомним, че борбата със самосевката от слънчоглед в бъдещите посеви с пшеница започва още с прибирането на слънчогледа. С този съвет едва ли ще ви кажем нещо ново, но избягвайте загуби при прибирането. Така проблемът със слънчогледовата самосевка ще бъде значително по-малък и не така болезнен.
В есенния период, особено когато има влага, пшеницата и слънчогледът стартират бързо и влизат в конкуренция на полето. При необходимост, за да унищожите плевелите и самосевките от слънчоглед, се внасят подходящи хербициди. Всички знаят какви и кога, затова няма да се спираме на този елемент.
Пролетта
Най-интересният момент настъпва именно през пролетта, когато слънцето грее все по-силно и пшеницата възобновява вегетацията си.

Пълната версия е достъпна само за абонати на електронното издание на вестник „Гласът на земеделеца“. Абонирайте се тук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X