AGROMЕTАL – но-тил сеялка, зад която седят 70 години аржентински опит и наука и 90 000 декара в Агротайм, Исперих

Агротайм Техник е ексклузивен вносител за България на аржентинския лидер в производството на но-тил сеялки AGROMETAl

Съвместна среща на Агротайм и Посолството на Аржентина с български земеделци, интересуващи се от технологията и правилната техника за нейното имплементиране, се проведе в Разград

Ася Василева

Живеем във времена, които ни изправят пред непрекъснати предизвикателства. Пандемия, криза, война, инфлация, рецесия, суша и климатични промени. Всички тези предизвикателства ни карат да се замисляме и да преосмисляме досегашните си разбирания за това кое е нормално, и да се приспособяваме към настоящите условия. Карат ни да сме постоянно информирани и готови да поемаме по нови пътища в името на успеха – било то личен, професионален, или национален.

Съвместна среща на Агротайм в лицето на неговия собственик и управител г-н Иван Иванов и Посолството на Аржентина в лицето лично на н.п. посланник Атанасоф, с български земеделци, интересуващи се от технологията и правилната техника за нейното имплементиране, се проведе в Разград. Събитието имаше за цел да информира и да покаже един различен, и в същото време – най-естественият и органичен начин на земеделие. Най-просто казано но-тил е пътят към по-доброто. Спестява пари от гориво, което е един огромен разход в земеделието днес. Спестява разходи за работна ръка, която просто я няма. И в същото време опазва околната среда, облагородява почвата, укрепва естествената флора и фауна. А почвата ни се отплаща като задържа влагата и храни посевите по-добре.

Технологията бе подробно презентирана от аржентинския специалист Едгар Рамирез, който разказа за дългия път, извървян в Алжентина и успехите в но-тил, които са постигнали там днес. Не спести проблемите, но и показа, че пътят си заслужава. Ще представим неговото изказване в един от следващите ни броеве.

Освен технологията беше представена и правилната техника за нейното имплементиране, така че то да е с безупречни резултати. След презентацията на полето беше демонстрирана в действие но-тил сеялката на аржентинския производител Agrometal – ADX. Агротайм Техник е ексклузивен представител на бранда за България.

Agrometal е лидер на пазара в Аржентина за но-тил сеялки. Компанията със своята богата гама от пролетни, есенни и мултифункциални модели, може да задоволи нуждите на всеки земеделец.

Лазар Лазов, управител на Агротайм Техник:

Готови сме да помогнем с опита си на всеки един земеделец, интересуващ се от но-тил

Господин Лазов, разкажете ни за целта на това събитие?

Целта на събитието беше да запознаем земеделци, които нямат опит или имат неуспехи в прилагането на тази технология, и да им покажем добри практики, представени от специалиста Едгар Рамирез от Аржентина, който има дългогодишен опит в сферата на но-тил. Над 70 на сто от земеделските площи в Аржентина се обработват по но-тил. Страната е с много богат опит в технологията.

Agrometal е техниката, която представихме на полето. Тук работи флагманът на сеялките с тази марка – моделът ADX. Това е сеялка, която е мултифункционална. Тя може да се приспособява както за есенници, така и за пролетници. Разбира се, по малко по-различна технология, с по-малко междуредие – 19 см за есенните култури и 38 см междуредие за пролетниците.

Agrometal е компания със 70-годишна история в производството на сеялки. И до ден днешен е семейна собственост. Компанията непрекъснато инвестира в проучвания в областта на но-тил и сеялките за технологията и има множество иновации в сферата.

На събитието присъства и посланикът на Република Аржентина в България – н.п. Алфредо Нестор Атанасоф. Наистина Аржентина е страна, в която но-тил е подкрепян на национално ниво. Зад технологията седи и много наука. Как започна вашето сътрудничество с тази страна?

Да, негово превъзходителство посланник Атанасоф присъства на нашето събитие. Той ни оказва огромна подкрепа в нашите начинания. След като станахме официален вносител за България на Agrometal, бяхме поканени да присъстваме на изложение за земеделска техника в Кордова, Аржентина. Посещението беше изцяло финансирано от посолството на Аржентина в България. В страната работят изключително много, за да развиват присъствието на аржентинските брандове по света.

Специалистът по но-тил, г-н Родриго Рамирез разказа по време на презентацията за дългия път, който са извървяли в Аржентина в но-тил. Стана ясно, че е имало и много проблеми, решения са търсени от земеделците заедно с науката. Дори и машините са разработени съвместно със земеделците и науката. Agrometal не е просто сеялка, а дълги години опит и наука, които стоят зад нея. И въобще, но-тил е един дълъг път, който трябва да се извърви съвместно. Могат ли да разчитат на такава подкрепа от ваша страна земеделците, които заложат на тази сеялка и на но-тил?

Разбира се. Всяка една нова технология, особено такава като но-тил, обединява хората, които я прилагат. Непрекъснато се търсят съвети. И това е една от нашите цели. Представяйки тази технология на нашите гости, ние им подаваме ръка, за да им покажем и нашия опит.

В Агротайм вече обработваме около 10 000 дка от нашите земи по технологията но-тил и приветстваме всеки от земеделците да дойде и да види резултатите. Ние сме готови да помогнем и да покажем добри практики от това, което сме научили.

Да, пътят със сигурност е бил дълъг за Аржентина. Западна Европа преминава все по-бързо към тази технология. Там земеделците са притиснати и от новите изисквания, които се налагат по Зелената сделка. Неизбежен факт е, че ще те ще дойдат и в България. Все повече от българските земеделци се ориентират към тази технология. Защото дори и да имаш високи добиви, ако са с много високи разходи, те се обземислят.

Как се представя сеялката на българска почва?

Имаме много добри резултати. Да, разбира се, преминавайки към но-тил имаме лек спад в добивите, но това е за сметка на намаляването на разходите. Ние преминаваме все по-бързо към внедряване на технологията.

Разбира се, нашата компания отглежда 90 000 дка. От днес за утре няма как да минем на тази технология. Всичко става постепенно и се учим с всяка една изминала година. Винаги излиза нещо ново. Това, което не можем да предвидим са метеорологичните условия, които се променят с всяка изминала година. Виждаме вече съвсем различни времеви прозорци, в които може да се извършва кампанията. Проблемите не спират, гледаме да се приспособяваме. Но към момента сме много доволни от резултатите и със сигурност ще увеличаваме декарите, които обработваме по но-тил. Надяваме се в близките 4-5 години да преминем изцяло на тази технология.

Когато сеитбата е от значение! AGROMETAL!

Сеялката е най-важното условие за постигане на максимални резултати от агрономическа гледна точка при но-тил.

При безорните технологии тази машина е най-важната в технологичната верига на земеделското производството. Затова нейният избор е изключително важен, а с машините на Agrometal земеделците могат да са спокойни за бъдещата си реколта.


Сеялката AGROMETAL ADX Air Drill е перфектно адаптирана за всякакви култури и постига отлични резултати на всякакви почви. Тя е предназначени за сеитба на култури както с едри, така и с дребни семена. Иновативна система, създадена от инженерите на компанията, позволява перфектно копиране на терена, независимо от растителните остатъци на повърхността.


Транспортната ширина на сеялката е 3,50 м, а преминаването от работно в транспортно положение е изключително лесно и отнема едва 120 секунди.

ADX-Air Drill позволява три варианта на работа. При първия скоростта се регулира от въртеливото движение на колелото, свързано към датчик. Втората опция е работа с GPS датчик, който контролира скоростта. Третата опция е задаване на постоянна скорост, с която сеялката работи. При този вариант скоростта контролира количеството семена, които се подават. Във всяка тръба за отвеждане на семената има сензор, който отчита дали наистина семето пада.


Междуредията се коригират в зависимост от нуждите на земеделеца.Сеялката има капацитет на бункера 6100 литра семена или 3660 литра семена и 2440 литра торове. Има възможност бункерът да бъде обединен, като целият капацитет се използва само за сеитба на семена.


Управлението на машината е посредством компютър CS-ORO TIM със „Seed Sense 20/20 Precisiоn Planting“ в кабината на трактора. На компютъра на сеялката могат да се зададат сеитбената и торовата норми. Сеялката има възможност за работа и с променлива норма на сеитба, според заложените в компютъра почвени карти.


Всичко това гарантира безупречна сеитба и засяването на повече декари за сезон със сеялката AGROMETAL ADX Air Drill 49/19.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X