Зеленски: Русия умишлено забавя преминаването на 150 кораба с украинско зърно

Украинският президент Володимир Зеленски обвини вчера Русия, че умишлено забавя преминаването на кораби, превозващи зърно за износ съгласно сделка с посредничеството на ООН, като каза, че 150 кораба чакат да бъдат натоварени, съобщава Ройтерс.

Киев е изнесъл почти 11 милиона тона зърнени храни и други храни от юли насам, когато ООН подписа споразумението с Русия, Украйна и Турция.

Във видео обръщение Зеленски каза, че забавянето означава, че износът на зърно от Украйна е с 3 милиона тона по-малко, което, според него, е достатъчно, за да се изхранят 10 милиона души.

Сделката изтича през ноември, но преговорите за удължаване не постигат голям напредък, защото опасенията на Русия не са взети под внимание по подходящ начин, каза ден по-рано руският посланик в ООН в Женева, напомня Ройтерс.

Зеленски каза във видеообръщението си в петък вечерта, че „врагът прави всичко, за да забави нашия износ на храни… към днешна дата повече от 150 кораба са на опашка, за да изпълнят договорните задължения за доставка на нашите селскостопански продукти“.

Във видеобръщанието си президентът на Украйна заяви, че активните бойни действия продължават в източната и южната част на Украйна и въоръжените сили на страната поддържат инициативата.

Въздушна тревога е обявена в Южна Украйна, в Одеска и Николаевска области, съобщиха ръководителите на местните администрации.

Руските атаки срещу украинската енергийна инфраструктура започнаха на 10 октомври, два дни след експлозията на Кримския мост, зад която, според руските власти, стоят украинските специални служби.

Украинският енергиен министър съобщи в петък, че половината електроцентралите в страната са поразени от руските удари и страната вероятно ще трябва да внася електроенергия за предстоящата зима, допълва БНР.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X