Украинските фермери призоваха световните лидери за продължаване на Споразумението за зърното

Земеделският сектор на Украйна е в критично състояние поради войната с Руската федерация. Основният проблем на бранша е реализацията на продукцията, а именно осъществяването на износ през морските пристанища.

Подновяването на украинския износ на зърно през черноморските пристанища започна на 22 юли 2022 г. като част от Инициативата за зърно за период от 120 дни, в момента споразумението трябва да бъде удължено.

Представители на асоциациите „Украински клуб на аграрния бизнес“, „Всеукраински аграрен съвет“ и „Украинска зърнена асоциация“ подписаха съвместно обръщение към генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, президента на Украйна Володимир Зеленски и лидерите на африканските, азиатските, европейските и други страни по света с молба да направят всичко възможно за продължаване на действието на Инициативата за безопасно транспортиране на зърно от украинските пристанища, за да се гарантира допълнително глобалната продоволствена сигурност.

Това съобщиха земеделски асоциации по време на съвместната пресконференция „Зърненият коридор: защо е необходим за Украйна и света?“ на платформата „Укринформ“ на 21 октомври.

Зърнената инициатива досега е доказала своята ефективност както по отношение на украинската икономика, така и по отношение на световната продоволствена сигурност.

„В рамките на зърнения коридор 360 кораба с почти 8 милиона тона селскостопанска продукция вече са изпратени от украинските пристанища към страните от Азия, Африка и Европа. В момента зърненият морски коридор осигурява 60% от целия износ на зърно и храни от Украйна. В допълнение, по-голямата част от селскостопанските продукти, изпратени в Африка, са хранителна пшеница, докато повече фуражно зърно е изпратено в Европа. Сигурен съм, че светът ще се обедини дипломатически, действието на зърнения коридор ще бъде продължено“, подчерта Роман Сластьон, генерален директор на UKAB.

Директорът на UKAB отбеляза положителното въздействие от прилагането на Инициативата за зърно върху стабилизирането на цените на храните в света. Според него индексът на цените на храните на ФАО е паднал до 136 пункта през септември и почти е достигнал стойността преди началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация на територията на Украйна.

Изпълнението на Инициативата за зърно има положителен ефект върху капацитета на украинските фермери за по-нататъшно производство.

„Началото на зърненото споразумение стана сигнал за фермерите, че е възможно да се засяват зимни земеделски култури. Земеделският сектор работи в изключително тежки условия. Както във временно окупираните, така и в наскоро освободените територии, както и в относително безопасните територии има само един проблем – продажбата на продукти. Ако споразумението бъде прекратено, тогава пролетната сеитба е под въпрос, ще бъде непрактично да се сее. Аграрният сектор е локомотивът на икономиката и ако той спре, страната ще загуби много, защото още преди войната селскостопанските продукти са били 17% от БВП на Украйна. Надявам се, че здравият разум ще надделее и споразумението ще бъде удължено“, каза шефът на VAR Андрий Дикун.

Един от факторите за необходимостта от продължаване на Инициативата за зърно е експортният потенциал на Украйна за зърно и маслодайни семена, който според оценките на UKAB е 48-50 милиона тона.Без функционирането на зърнения коридор светът ще се върне към рязко покачване на цените и недостиг на храна.

„Украйна може да изнася само до 3 милиона тона на месец по алтернативни, неморски маршрути, но цената на такъв транспорт достига 200 долара на тон, което при сегашните продажни цени е нерентабилно за фермерите. Няма друг начин, необходимо е да се удължи споразумението за зърно, както и да се добавят нови условия към него. Днес имаме струпване на кораби в Истанбул и проблеми с работата на инспекцията, някои кораби стоят 20 дни. Затова предлагаме да се отмени проверката на корабите, които тръгват натоварени от украинските пристанища, или да се проверяват на случаен принцип. Смятам, че споразумението за зърно трябва да бъде подписано незабавно за една година, за да могат както фермерите, така и търговците на зърно да планират дейността си, – подчерта Микола Горбачов, президент на UZA.

По думите му днес около 60% от новата реколта се изнася през зърнения коридор, така че миналогодишните запаси са значителни. Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) в Украйна помага на Украйна със съхранението на зърно.

„ФАО полага много усилия за продължаване на Инициативата за зърно. Преди няколко дни високопоставени представители на ООН проведоха разговори в Москва, ФАО се надява да удължи Истанбулското споразумение. Днес FAO прави всичко възможно, за да помогне на украинските фермери със събирането на зърно. Съвместно с Министерството на земеделието осигуряваме съхранение на до 6 милиона тона зърно, за което закупихме 30 000 полимерни гилзи“, каза Михайло Малков, съветник по политическите въпроси на ФАО в Украйна.

Аграрните асоциации също инициираха добавянето на морското пристанище Николаев и морското пристанище Олвия към Инициативата за зърно и разширяването на инициативата чрез включване на възможността за внос на минерални торове в украинските пристанища, за да се осигури производството на селскостопански култури в Украйна през 2023 г.

Междувременно стана известно, че ЕК отмени митата за украинските стоки до 2024 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X