„Агробизнесът“ или как инвестиционните фондове променят селското стопанство в Испания

Испанското издание  laSexta Columna пише, че в Испания има огромна промяна от семейно  към бизнес земеделие, предизвикано от излизането на пазара на инвестиционни фондове, „7% от фермите в Испания са изчезнали, което представлява много голяма загуба на заетост в селските райони“.

От мотиката, греблото и гащеризоните селското стопанство преминава към костюма и вратовръзката на мениджърите на инвестиционни фондове, които играят да инвестират в провинцията. Това е „агробизнесът“ в Испания, пише изданието.

Една такава компания е CBR Group, най-голямата група за недвижими имоти в света, която няма много общо със селското стопанство. Заедно с тях ферми в Испания купува и инвестиционният фонд, отговарящ за канадските пенсии. „Виждаме преход от това, което наричаме семейно земеделие към бизнес земеделие“, обяснява Даниел Лопес от Института по икономика, география и демография, който посочва, че поради това явление „7% от фермите са изчезнали, което представляват много голяма загуба на заетост в селските райони“.

laSexta Columna посещава компания, която  е портал за недвижими имоти и  продава селски имоти. Нейният директор Регино Кока потвърждава, че интересът към покупка и продажба на земя се е увеличил и че „инвеситорите се опитват да превърнат сухата земя в напоявана“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X