Зърнената реколта в Русия достигна 150 милиона тона

Това е с 30,7 милиона тона повече от година по-рано.

Според Министерството на земеделието към 27 октомври реколтата от зърно в Русия възлиза на 149,7 милиона тона бункерно тегло, което е с 30,7 милиона тона повече от същата дата на миналата година. Зърнено-бобовите култури се жънат от 44,9 млн. хектара (44,1 млн. хектара през 2021 г.), средният добив е 33,4 ц/хектар (27 ц/хектар). (1 центнер е равен на 100 кг). Включително реколтата от пшеница възлиза на 104,6 милиона тона (77,8 милиона тона) при добив от 35,9 центнера от хектар (28,1 центнера от хектар). Овършани са култури от 29,1 млн. хектара (27,7 млн. хектара). Ечемикът е прибран от 7,9 млн. хектара (7,8 млн. хектара), реколтирани са 24,3 млн. тона (18,7 млн. тона) при добив от 30,9 ц/хектар (23,9 ц/хектар).

Прибирането на царевицата все още изостава от темповете от миналата година. Прибрани са култури от 1,1 млн. хектара (1,9 млн. хектара), прибрани са 5,9 млн. тона (10 млн. тона). Но добивът тази година е по-висок – 55,5 центнера от хектар срещу 53,2 центнера от хектар година по-рано. Ориз е прибран от 125,8 хиляди хектара (151,8 хиляди хектара), получени са 753 хиляди тона (1 милион тона) при добив от 59,9 центнера / ха (65,9 центнера / ха).

Заместник-председателят на Руския зърнен съюз  Александър Корбут каза пред Агроинвестор, че основната част от прибирането на зърнената реколта е преминала при благоприятни метеорологични условия. Според Корбут най-вероятно няма да има проблеми с приключването на реколтата от царевица: нейната реколта често се отлага до замръзване и това не е критично.

Елена Тюрина, директор на аналитичния отдел на Руския зърнен съюз, казва, че има проблеми с прибиранео на останалите площи в някои региони поради дъжда. „Жътвата на царевица е особено трудна“, отбелязва тя.

„Проблеми има във всеки случай: те се крият в недостатъчния капацитет и складове, както и в системите за  сушене на зърно“, продължава Корбут. „Освен това сега не всичко поевтинява, освен самото зърно, а допълнителните разходи при ниски цени  на продукцията са сериозен проблем. Разбирам, че фермерите имат желание да съхраняват зърно, но дали е икономически осъществимо или просто трябва да го продадат бързо дори при висока влажност?“

Според нея има вероятност слънчогледът да бъде прибран, но значителна част от него ще бъде с ниско качество. Генералният директор на Института за селскостопански пазарни изследвания Дмитрий Рилко също казва, че всичко е изключително напрегнато. „Рекордно късно прибиране на реколтата. Високи рискове от загуба на количество и качество”, коментира той.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X