НАТО призова Русия незабавно да се върне в зърнената сделка

НАТО призова Русия незабавно да се върне към издействаното от ООН споразумение за износ на украинско зърно през Черно море, за да бъде доставено на крайно нуждаещите се държави, предаде Ройтерс.

„Президентът Путин трябва да спре да използва храната като оръжие и да сложи край на незаконната война в Украйна“, каза в неделя говорителката на пакта Оана Лунджеску.

„Призоваваме Русия да преосмисли решението си и да поднови веднага сделката, за да може храната да достигне до тези, които се нуждаят от нея най-много“, добави тя. По думите на Лунджеску износът на украинско зърно ще помогне за намаляването на цените на храните в целия свят.

Задълбочаване на продоволствената криза

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън също предупреди, че заради решението на Москва може да се задълбочи глобалната продоволствена криза.

Руското решение за прекратяване на участието в договорената със съдействието на ООН зърнена сделка с Украйна, е възмутително, заяви той пред репортери, цитиран от Ройтерс.

В събота Русия обяви, че отменя участието си в международната сделка, която позволява износ на украинско зърно от черноморските пристанища. Това стана след като обвини Украйна за масивни атаки с дронове над Черноморския флот, разположен в Севастопол на полуостров Крим.

Фалшив претекст на Москва или ползване на коридора за атаки с дронове

Външното министерство в Киев заяви, че Русия използва фалшив претекст, за да блокира износа на украинско зърно. Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак обвини Москва в изнудване и „измислени терористични атаки“ срещу нейни обекти в окупирания Крим. „Примитивността на руския шантаж [може да бъде видяна] във всичко. Ядрен шантаж, енергиен, хранителен“, написа Ермак в „Телеграм“.

Руското министерство на отбраната по-късно в неделя обяви, че за целите на атаките в Севастопол е използван морският коридор за износ на зърно от украинските пристанища.

Според официално съобщение на министерството единият от безпилотните апарати може да е пуснат от борда на граждански плавателен съд, натоварен от Киев и неговите западни съюзници със селскостопанска продукция от украинските черноморски пристанища.

Начална точка на останалите дронове е крайбрежието в района на Одеса, сочат резултатите от направената експертиза на навигационните модули канадско производство.

Руските военни твърдят, че отначало безпилотните апарати са се движели в зоната за сигурност на морския коридор за износ на зърно, след което са променили маршрута си и са се насочили към базираните в пристанището на Севастопол кораби на Черноморския флот.

Вчера от министерството на отбраната съобщиха, че в нападението са били задействани девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски безпилотни апарата, както и че всичките са били унищожени. Военните определиха случилото се като „терористичен акт“, за който обвиниха Украйна и Великобритания и обявиха оттеглянето си от зърнената сделка.

Байдън: Напълно възмутително

Байдън нарече решението на Москва „напълно възмутително“ и заяви, че то ще доведе до повече глад. „Няма никакво основание в това, което правят. ООН договори тази сделка и това би трябвало да е краят на този въпрос“, каза американският президент пред репортери в щата Делауер.

Преустановяването от Русия на участието ѝ в споразумението за износа на зърно през Черно море изисква категоричен международен отговор от страна на ООН и Групата на 20-те най-развити икономики в света (Г-20), заяви на свой ред украинският президент Володимир Зеленски.

Във видеообръщение той обвини Москва, че се опитва по изкуствен начин да предизвика глад в Африка, Близкия изток и Южна Азия.

ООН е в контакт с Русия, след като тя обяви, че спира участието си в споразумението, което възобнови износа на зърно и и торове от украинските черноморски пристанища. Това обяви говорителят на международната организация Стефан Дюжарик.

„Жизнено важно е всички страни да се въздържат от всякакви действия, които биха изложили на риск Черноморската зърнена инициатива, която е ключов хуманитарен опит и явно има положително въздействие върху достъпа до храни за милиони хора по света“, каза Дюжарик.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X