Франция разработва маршрут по суша за украинското зърно

Франция, заедно с други страни от ЕС, работи за създаване на сухопътен маршрут за износ на зърно от Украйна. Алтернативният коридор по суша може да мине през Румъния и Полша, съобщи министърът на земеделието на Франция Марк Фено в интервю за радио RMC.

На 29 октомври Русия спря участието си в сделката за зърно, обяснявайки това с атака, извършена с бойни дронове срещу кораби в Севастопол, които участваха в осигуряването на хуманитарен коридор за износ на зърно. Руското министерство на отбраната смята, че един от безпилотните самолети може да е бил изстрелян от цивилен кораб, „нает от Киев или покровители от Запада за износ на селскостопанска продукция от морските пристанища на Украйна“.

Вчера нямаше движение по хуманитарния коридор като част от сделката за зърно. Шест кораба напуснаха пристанищата на Украйна. ООН, Турция и Украйна договориха график за 31 октомври за 12 кораба от украинските пристанища. Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков официално потвърди днес, че дванадесетте кораба потеглили от украинските пристанища в рамките на Черноморската зърнена инициатива. Сега корабите превозват 186,4 хиляди тона храна.

Експерти предупредиха, че оттеглянето на Русия от сделката ще е сериозен удар за по-бедните нации. Международният спасителен комитет аларимра, че това ще има „катастрофални последици“ за хранителните доставки, посочва „Файненшъл таймс“.

Борсите също реагираха и днес фючърсите на пшеницата и царевицата, търгувани на стоковата борса в Чикаго (Chicago Board of Trade) поскъпнаха като към 11.00 българско време докоснаха за кратко двуседмичен ценови връх от 8,93 долара за бушел, след което се установиха около 8,79 долара за бушел, или поскъпване с 6%  (б.р. един бушел е равен на 27,2155 кг) . Нагоре тръгнаха и фючърсите на царевицата –  с 2,7% към 7 долара за бушел (един бушел се равнява на 25,4012 кг).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X