Русия се завърна в зърнената сделка, засетите площи с пшеница в Украйна обаче са много малко

Износът на руско зърно не е под санкции, но никой не иска да го превозва, оплаква се обаче Москва

Русия се завърна в споразумението за износа на украинско зърно, съобщава Ройтерс. Министерството на отбраната съобщава, че е получило писмени гаранции от Киев, че няма да използва „зърнените“ коридори в Черно море за военни действия срещу Русия.

Тези гаранции са достатъчни и Русия се завръща в програмата, допълват от институцията.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е коментирал пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че конвоите с украинско зърно могат да бъдат подновени още днес (2 ноември), макар че данни от агенциите, следящи морския трафик, показват, че превозите реално спряха единствено в неделя.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира две от основните причини, заради които Москва взе решение да се откаже от споразумението. От една страна това действително са опасенията за сигурността, но от друга е фактът, че никой не желае да превозва руското зърно и торове.

Москва реално не може да изнася своята пшеница, защото компаниите не предоставят застрахователни услуги на корабите. Пред подобно положение обаче можеше да се окаже и Украйна – източници на Ройтерс твърдят, че от застрахователната индустрия вероятно ще откажат да предоставят покритие за корабите, ако Русия не се върне в споразумението.

Във вечерното си изявление на 1 ноември украинският президент Володимир Зеленски пък поиска дългосрочно решение на проблема и посочи, че е „въпрос за живота на десетки милиони хора“. Той отбеляза още, че корабите са продължили да се движат по програмата, благодарение на усилията на ООН и Турция, които не са допуснали Русия да разруши споразумението.

Международни анализатори обаче изразяват опасенията си за реколтата през следващата година. В Украйна към 1 ноември са засети 3,5 милиона хектара зимна пшеница, в сравнение с 6,1 милиона хектара миналата година, което прави реколтата през 2023 г. значително по-малка, пише испанското издание EL Pais.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X