Инициатива на САЩ за 100 милиона долара стимулира украинското селско стопанство

Игор Хабатюк иска да запази фермата си в Украйна, но войната поставя бизнесът му в опасност.

„Трудно е, но искам да запазя работата на хората и фермата“, каза Хабатюк за журналисти от САЩ. Той не е сигурен дали ще успее да купи достатъчно семена тази година за фермата си в Ровненска област в Западна Украйна.

Хабатюк е сред 12 700 фермери в Украйна, които получават спешна помощ от правителството на САЩ.

Американската агенция за международно развитие (USAID) предостави на Хабатюк висококачествена царевица за изхранване на добитъка му като част от своята Инициатива за устойчивост на селското стопанство (AGRI) на стойност 100 милиона долара, която стартира през юли.

Други украински фермери получават семена, торове и пестициди по 

програмата. Очаква се около 20% от регистрираните селскостопански предприятия в страната да получат помощ.

„Тази нова инициатива ще помогне на фермерите да си стъпят на краката и ще задвижи селскостопанската икономика отново“, каза администраторът на USAID Саманта Пауър в туит, когато агенцията стартира програмата.

Селското стопанство е от решаващо значение за икономиката на Украйна  тъй като представлява:

20% от брутния национален продукт.
20% от работните места.
40% от общите приходи от износ.

Целта на програмата е да се даде възможност на селскостопанския сектор на Украйна да достигне нивата на износ, които е регистрирал преди войнта.

USAID обяви на 10 октомври, че Bayer, немската мултинационална фармацевтична и биотехнологична компания, ще инвестира 35 милиона долара за разширяване на съоръжението за обработка на семена на компанията в Почуйки, най-голямото по рода си в Украйна. Заводът произвежда семена за царевица, като в него работят над 100 постоянни работници.

USAID също така предоставя технология за дрон, която позволява на украинските фермери да прилагат торове и пестициди по въздуха. Дроновете помагат за намаляване на потреблението на гориво и вода..

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X