Индексът на цените на зърнените храни на ФАО отново се повишава

Референтният показател за световните цени на хранителните стоки беше като цяло стабилен през октомври, като покачващите се цени на зърнените култури бяха повече от компенсирани от спада на котировките за други основни продукти, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) на 4 ноември.

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на кошница от често търгувани хранителни стоки, достигна средно 135,9 пункта през месец октомври, което е незначително под нивото му през септември. С последната актуализация индексът беше с 14,9% надолу от историческия си връх, регистриран през март 2022 г., докато остана с 2% над нивото си през октомври 2021 г.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се увеличи с 3% през месеца. Световните цени на пшеницата се повишиха с 3,2%, най-вече отразявайки несигурността, свързана с Черноморската инициатива за зърно, както и ревизия надолу за доставките в Съединените щати.

 Международните цени на грубите зърна се увеличиха с 3,5%, като цените на царевицата се покачиха още повече поради по-ниските перспективи за производство в Съединените щати и Европейския съюз, заедно със сухите условия в Аржентина и несигурността относно износа от Украйна. Международните цени на ориза се повишиха с 1%.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се понижи с 1,6% през октомври и остана с близо 20% под нивото си от  година по-рано. Покачващите се международни котировки на слънчогледовото олио бяха  компенсирани от по-ниските световни цени на палмовото, соевото и рапичното масло.

В актуализирана кратка информация за предлагането и търсенето на зърнени култури, публикувана също на 4 ноември, FAO понижи прогнозата си за световното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2,764 милиарда тона, което е спад от 1,8% спрямо 2021 г. Докато глобалното производство на пшеница сега се прогнозира на 783,8 милиона тона през 2022 г. , най-високото за всички времена, световното производство на груби зърна се очаква да спадне с 2,8% до 1 467 милиона тона. Световното производство на ориз се прогнозира на 512,6 милиона тона, което е с 2,4% по-малко от рекорда за всички времена през 2021 г..

Сега се прогнозира световното потребление на зърнени култури през 2022-23 г. да спадне до 2,778 милиарда тона, с 0,7% под нивото от 2021-22 г. Световните запаси от зърнени култури в края на сезоните през 2023 г. се очаква да се свият с 2,0% от началните си нива, до 841 милиона тона.

Въз основа на тези прогнози се предвижда съотношението на световните запаси от зърнени култури към потребление да намалее до 29,4% през 2022/23 г. от 30,9% през предходната година.

Световната търговия със зърнени култури през 2022-23 г. се очаква да регистрира свиване от 2,2% до 469 милиона тона.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X