Земеделските производители не получават достатъчно заплащане за пшеницата – мнението на основната асоциация на фермерите в Италия

Италианските домакинства ще похарчат 900 милиона евро повече през 2022 г., отколкото през предходната година за най-важния продукт – хляба. Но на фермерите от това не им става по-добре.

Coldiretti, най-голямата независима земеделска асоциация в Италия се възмути от несправедливостта на пазара на хляб и хлебни изделия.

„В Италия цените на храните се повишиха повече от десет пъти за отделни артикули поради рекордните увеличения на разходите за енергия, фуражи и торове. Причината е не само в международни конфликти и нарушения на логистиката, но и в баналните спекулации на купувачи и търговски вериги, които мамят както фермери, така и потребители“, пише в съобщението на асоциацията, коментирайки анализа на Евростат.

Според статистиката на Евростат цената на хляба никога не е била толкова висока в ЕС: тя се е повишила средно с 18% през август в сравнение със същия месец на 2021 г. Така италианските домакинства ще похарчат с 900 милиона евро повече през 2022 г., отколкото през предходната година, за продукта, който е най-представен на масате.

Според Coldiretti днес на италианските фермери се плащат около 36 евроцента на килограм пшеница и се използват за производството на килограм хляб, който се продава на потребителите между 3 и 5 евро, в зависимост от града.

Така влиянието на цената на пшеницата върху цената на хляба остава незначително, средно около 10%, което се доказва и от изключителната волатилност на цените на дребно на полуострова, докато цените на пшеницата са пряко зависими от световните цени. Така например през юли един килограм хляб е струвал 2,92 евро в Рим, 4,91 евро в Болоня и 3,89 евро за килограм в Палермо и 2,16 евро в Неапол.

„Освен това, потребителските цени“, продължава Coldiretti, „никога не са спадали през последните години, въпреки силната нестабилност в цените на зърното, които дълго време са били под себестойността. Въпреки че спадът на реколтата с 30% ограничи наличността на продукта в Италия, фермерите в момента не получават достатъчно пари за пшеница.

„По този начин международните конфликти умножиха спекулативните маневри и нечестни хранителни практики, вариращи от опити за намаляване на качеството на предлаганите продукти по рафтовете и подвеждащи етикети до намаляване на възнагражденията, плащани на фермерите. Освен това страната ни вече е зависима от чуждестранния внос на 64% от меката пшеница, използвана за производството на хляб, бисквити и сладкиши“, казва Coldiretti в съобщението.

„Необходимо е да се намали зависимостта от чужди държави и незабавно да се започне работа по споразумения за веригата за доставки между селскостопански и индустриални компании с точни качествени и количествени цели и справедливи цени, които никога не падат под себестойността, както се изисква от новия закон за борба с нелоялните практики“, казва президентът на Coldiretti Еторе Прандини.

„Необходимо е също така да се инвестира в повишено производство на пшеница и производителност на земята с басейни за съхранение на дъждовна вода в случай на суша, както и да се подкрепят публичните изследвания с технологични иновации за подпомагане на производството, защита на биоразнообразието и като инструмент за реагиране на изменението на климата“, завършва съобщението на италианските фермери.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X