Европа скоро ще изпадне в дизелова криза

Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще достигнат най-ниското си ниво от поне 12 години насам в началото на предстоящата пролет. Това прогнозира консултантската компания Wood Mackenzie Ltd, цитирана от Bloomberg. Очакванията са първо да се натрупат запаси през декември и януари, след което да настъпи рязък спад и през март да достигнат най-ниските нива от 2011 г.

Анализът на компанията е на фона на предстоящото ембарго, което ще забрани вноса на руско гориво по море в началото на февруари в Европа. Това означава, че обстановката на Стария континент рискува да се влоши още повече. Запасите ще се явят жизненоважен буфер срещу подобни прекъсвания, но когато се изчерпят, ще има по-голяма заплаха за нестабилност на пазара.

„По-ниските запаси допринесоха за по-високи маржове на печалба за петролните рафинерии, стимулирайки европейските оператори да работят усилено“, посочи Джеймс Бърли, главен анализатор в Wood Mackenzie. Затова консултантската компания очаква дневната преработка на суров петрол в Северозападна Европа да нарасне с 420 000 барела този месец, до 6.14 млн. 

„Очакваме по-голямото производство да продължи да се поддържа от силните нетни парични маржове и очакваме запасите от газьол/дизел в края на декември да достигнат почти три милиона барела“, обясни Бърли. Европа е на прага на криза с дизела. Какво следва?

Тъй като Русия остава най-големият външен доставчик на ЕС на дизелово гориво с кораби, в края на зимата е много вероятен рязък спад на запасите.

Един от проблемите с наличността в Европа е структурата на фючърсните пазари. Кривата на дизела на борсата ICE е обърната назад, т.е. бързите доставки излизат по-скъпи от същото гориво, доставено на по-късна дата. Това демотивира складирането, тъй като търговците могат да продават днес на по-добра цена, отколкото ако съхранят гориво за в бъдеще. Макар че тази структура леко се промени през изминалите дни, пак остава исторически силна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X