Съобщение на ЕК за нищо: Европейските фермери са жестоко разочаровани от Стратегията за торовете

Съобщение на ЕК за (почти) нищо? Така е наречен пресрелизът, публикуван от европейската конфедерация на фермерите COPA-CODGECA, коментиращо представената от еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски стратегия за осигуряване на стабилност и ниски цени на европейския пазар за торове.

Изправена пред продължаващата криза на пазара на торове, Европейската комисия публикува   дългоочаквано съобщение по въпроса, се казва в съобщението на фермерската конфедерация. За Copa и Cogeca разочарованието е огромно, колкото големи бяха и очакванията: тази нова комуникация просто не успя да осигури конкретни отговори на проблеми, пред които са изправени европейските фермери Вече повече от две години цените на торовете, използвани в селското стопанство, са скочили до нива

невиждани досега в Европа. Водени от икономическото възстановяване след Covid, а след това и по-нататък подтикнати от водената от Русия война в Украйна, цените на ключовите торове се утроиха в някои случаи! Запасите, държани от европейските фермери, бързо се изчерпват, докато цените и наличността остава проблематична в краткосрочен план, особено през текущия сезон за  пролетта на 2023 г. Последиците от недостига на торове ще бъдат многостранни върху реколта 2023 г., което се отразява на добивите, качеството на културите и сеитбообращенията, потребителските цени и конкурентоспособността на европейските ферми. Нито един регион в света днес не е изправен пред повишаване на цените в толкова огромни размери колкото Европа!

В този контекст се очакваха две политически реакции от европейската земеделска общност: 

. прагматичен краткосрочен отговор за буфериране на въздействието на продължаващите международни шокове и 

. средносрочен/дългосрочен за справяне с нашата зависимост от вноса на торове и суровини, липсата на прозрачност на пазара на торове и устойчивото намаляване на синтетичните торове.

Както и в предишни съобщения, Комисията дава подходящи отговори за
средносрочен/дългосрочен план, но просто не адресира краткосрочните предизвикателства.

Кристиане Ламберт, президент на Copa, реагира: „  Европейската комисия,  отказва да даде на фермерите краткосрочни решения, излагайки на риск жизнеспособността на много ферми. Какъв е смисълът да се прави цяло съобщение с толкова малко реални предложения?  Трудно ми е да разбера
логиката на такава комуникация в крайна сметка. За дългосрочните цели
визията на Комисията е ясна и известна от 2019 г. – това е стратегията Farm to Fork. Останалите предложения вече бяха обяснени в съобщенията през март.“

В детайли Copa и Cogeca приветстват създаването на обсерватория на пазара на торове, стартирането на Европейски съвет за иновации за устойчиво селско стопанство, подобрен достъп до органични
торове, и подкрепата, предоставена на зеления амоняк. Това обаче са дългосрочни мерки, които няма да облекчат краткосрочните въздействия върху наличността и достъпността на тор за фермерите.

В краткосрочен план настояването на Комисията за приемане от Съвета на предложението за преустановяване на вносните мита за урея и амоняк и призива към държавите-членки за прилагане на държавни помощи и осигуряване на достъп до природен газ за производителите на торове, не отговаря на проблема с текущия срив на пазара на торове в Европа. 

Copa-Codgeca предложиха удължаване на спирането на митата за внос на всички азотни и фосфатни торове. Логистиката на торовете трябва също да бъдe облекчена и трябва да се осигурят регулаторна гъвкавост. Това включва спиране на  прилагане на ограничението от 60 mg/kg кадмий за фосфатни торове, за да се позволи доставка от държави от Северна Африка (Мароко) вместо Русия, както и дерогация от ограниченията, определени от нитратната директива и улесняването на административните правила, свързани с вноса. Ние също дълбоко съжалявам, че използването на органичните торове не е опростено в издадените препоръки.

За Рамон Арменгол, президент на COGECA, съобщението също поражда загриженост относно съгласуваност на цялото упражнение, „Комисията прехвърля отговорността в своето съобщение на държавите членки чрез държавни помощи и стратегически планове за ОСП. Това може да създаде значителни изкривявания в зависимост от реакцията на държавите-членки. Торовете имат ключов принос в селското стопанство, липсата на ясен отговор по този въпрос е дълбоко обезпокоителна. Надяваме се да имаме суифт обмен на мнения с комисаря по земеделието Януш Войчеховски, за да се разбере как планът на Комисията може конкретно да адресира проблемите, които ще възникнат от него.”

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X