Износът на слънчоглед от Украйна ще достигне 1,95 милиона тона според доклада на USDA

Според оценките на анализаторите от USDA, Украйна ще изнесе 3,60 милиона тона слънчогледово масло, 2,75 милиона тона слънчогледов шрот и 1,95 милиона тона слънчогледово семе през 2022/23 г.

Очаква се ЕС да продължи да внася големи количества слънчогледови семена поради въздействието на сушата върху собствените си маслодайни култури.

„Продължаващата нестабилност в региона, щетите върху инфраструктурата и крехкостта на „споразумението за зърно“ остават точки на несигурност, които ще определят обема и посоката на износа, който може да напусне страната“, се казва в доклада.

Анализаторите отбелязват, че в ЕС достъпът до евтин украински слънчоглед за преработка е довел до производството на слънчогледов шрот и масло, което представлява по-голям процент от общото потребление на маслодайни култури през 2021/22 СГ.

Прогнозата за световното производство на маслодайни семена за 2022/23 г. беше намалена с 1 милион тона до 645 милиона тона, което беше причинено от намаляване на реколтата от соя в Аржентина и слънчоглед в Украйна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X