ЕС отпуска 1 милиард евро за износ на украинско зърно

ЕС мобилизира 1 милиард евро за износ на зърно от Украйна чрез „Пътищата на солидарността“. Съответната декларация беше публикувана от Европейската комисия.

В обръщението си президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на цяла обединена Европа за постоянната подкрепа, която Украйна получава от първите часове на руската инвазия.

Европейската комисия спешно ще отпусне безвъзмездни средства за 250 милиона евро за развитието на експортните „Пътища на солидарността“. Това ще намали времето за чакане, ще подобри трафика през граничните пунктове и пътищата за достъп до тях.

Освен това 50 милиона евро ще бъдат мобилизирани чрез Механизма за свързване на Европа (CEF) за развитието на инфраструктурата, необходима за допълнително увеличаване на капацитета на маршрутите за износ на зърно.

А до края на 2023 г. Европейската инвестиционна банка планира да инвестира до 300 милиона евро в проекти, които отговарят на целите на „Пътищата на солидарността“. Европейската банка за възстановяване и развитие ще инвестира същата сума през 2022-2023 г.

Други 100 милиона долара ще дойдат от Световната банка.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X