Сделката за украинското зърно ще бъде удължена със 120 дни

Износът на руски амоняк по тръбопровод към Черно море все още не е договорен

а: Bloomberg

Сделка с посредничеството на ООН, позволяваща износа на украинско зърно от Черно море, ще бъде удължена със 120 дни, обяви Украйна, което намалява натиска върху световните цени на храните.

Министърът на инфраструктурата Александър Кубраков каза във Facebook, че решението е взето току-що в Истанбул, където са проведени разговори. ООН приветства „споразумението на всички страни“, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-късно потвърди подновяването.

Няма незабавен коментар от Москва, а руската информационна агенция ТАСС каза, че преговорите продължават.

Фючърсите на пшеницата в Чикаго паднаха с повече от 2%, тъй като сделката улеснява износа от основен регион за отглеждане на храни. Царевицата и соята също поевтиняха.

Украйна все още иска удължаване на сделката за цяла година и с добавяне на още едно пристанище към споразумението, каза Кубраков. Той каза, че все още чакат отговор. Президентът Володимир Зеленски също каза, че руският износ на амоняк през нейна територия – условие, за което Москва настоява – може да бъде разрешен само ако Кремъл се съгласи да размени всички военнопленници.

Първоначалният пакт, сключен в края на юли, съживи износа по море от Украйна, след като Русия блокира пристанищата на страната след нахлуването си. Той беше сключен с посредничеството на Турция и ООН с Украйна и Русия и беше подписан за първоначалните 120 дни, които трябва да изтекат в събота. Сделката предвижда автоматично удължаване за същата продължителност, освен ако една от страните не реши да се оттегли или да я промени.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X