Италианците отказват да ядат насекоми

Италианците категорично отказват насекоми в чиния. В момента в Европа можете да сложите на трапезата продукти от домашен щурец, ларви на голям брашнен бръмбар и прелетен скакалец

Повечето италианци смятат насекомите за чужди на националната хранителна култура и никога няма да ги сложат на масата за вечеря. Това сочи анализ на портала за биоземеделие Coldiretti във връзка със съобщението на известната компания Barilla, че засега няма да произвежда паста от брашно от насекоми, тъй като няма търсене.

Продажбата на насекоми за храна стана възможна в Европа благодарение на влизането в сила на 1 януари 2018 г. на регламента на ЕС за „новите храни“. Регламентът позволява признаването на цели насекоми като нови хранителни продукти, както и традиционни продукти от трети страни. Досега ЕС, посочва Coldiretti, вече е разрешил продажбата на домашни щурци (Acheta domesticus), големи ларви на брашнен червей (Tenebrio molitor) и мигриращи скакалци като трапезна храна.

Освен обичайното противопоставяне на италианците на продукти, които са много далеч от националната култура, появата на насекоми по масите повдига ясни здравословни въпроси, на които трябва да се отговори, изяснявайки методите на производство, произход и проследимост, като се има предвид, че повечето нови продуктите идват от страни, които не са членки на ЕС, като Китай или Тайланд.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X