Преглед на пазара на зърно: маслодайни 

Пазарите на маслодайни семена продължават низходяща тенденция, тъй като високото производство в много страни износителки надвишава ефекта от войната върху големия производител на слънчоглед Украйна.

Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (FAO) в своя двугодишен доклад за перспективите на храните, публикуван на 11 ноември, посочи, че световното производство на маслодайни семена през 2022-23 г. се „прогнозира да се възстанови от предходния сезон до най-високо ниво за всички времена , основно воден от очакваното възстановяване на производството на соя и рапица, което ще компенсира вероятния спад в производството на слънчогледово семе.“

FAO прогнозира общо производство със 7% по-високо до 654,5 милиона тона.

„Очакваното рекордно световно производство на соя е подкрепено главно от значително по-висока продукция, очаквана в Бразилия, при нормални метеорологични условия, докато реколтата в Съединените американски щати може да спадне леко поради по-ниски добиви“, каза базираната в Рим, Италия организация . „Предвижда се международното производство на рапица да нарасне значително, благодарение на благоприятните перспективи в Австралия, Канада и Европейския съюз.“

Очаква се обаче да има спад в световното производство на слънчогледово семе, „тъй като войната в Украйна наруши значително дейностите по сеитбата, докато добивите също се очаква да намалеят в резултат на недостиг на суровини“, но прогнозира умерен ръст на производството на палмово масло , „тъй като продължаващите проблеми с недостига на работна ръка в Малайзия продължават да ограничават потенциала за по-висок темп на растеж.“

Няколко дни по-рано, в своя Индекс на цените на храните, който беше публикуван на 4 ноември, ФАО определи месечния спад на цените на маслодайните семена от 1,6% през октомври 2022 г., свеждайки нивото до почти 20% под нивото, което беше през октомври 2021 г.

Продължаващото понижение на индекса се дължи на по-ниските световни цени на палмово, соево и рапично масло, което  компенсира по-високите котировки на слънчогледовото масло“, казва ФАО. „През октомври международните цени на палмовото масло се понижиха леко спрямо предходния месец, до голяма степен повлияни от продължаващите високи нива на запаси в Югоизточна Азия, въпреки опасенията относно неблагоприятните метеорологични перспективи в  основните региони на призводство. Междувременно световните котировки на соята и рапичното масло се понижиха поради перспективите за големи доставки през следващите месеци.

За разлика от това международните цени на слънчогледовото масло се възстановиха умерено след непрекъснат спад през последните шест месеца поради несигурността относно бъдещето на експортния коридор в Украйна на фона на нарастващото геополитическо напрежение.

По отношение на рапицата IGC съобщи, че „въпреки натиска от увеличаването на канадските доставки на нови реколти, спот фючърсите на ICE рапица се повишиха с 8% на месечна база, тъй като притесненията около крайните добиви бяха подкрепени, като силата на растителните масла добавя подкрепа на моменти“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X