Торове и морал

Зависимостта на страните от ЕС от руските торове е очевиден, макар и неудобен за някои факт, потвърждението му е установяването на квота на ЕС за руски торове в размер на 1,58 милиона тона.

Според законодателството на ЕС азотът, фосфорът и калият, произведени в Русия, могат да се внасят по квота. Големите търговски компании Aurivo, Dairygold и Lakeland Dairies не изключват закупуването на торове в Русия за продажба в Ирландия, според портала Irish Farmers Journal.

„Докато вносът на руски торове в Ирландия е критикуван от определени групи, данните показват, че от началото на руско-украинския конфликт в страната са внесени 100 000 тона, а Ирландският национален комитет по фуражите и хранителната сигурност препоръча купуването предварително от 20% до 30% от необходимите торове за всяко стопанство, за да няма недостиг през следващата пролет. Ето защо, когато някои обвиниха неотдавнашната доставка на руски торове до пристанището Белвю в нарушение на закона, Министерството на земеделието на Ирландия веднага напомни, че торовете не са обект на режима на санкции.

В коментар за Irish Farmers Journal Имон Галаван, управляващ директор на Nitrofert, подчерта, че доставката на две партиди руски торове е напълно законна и се извършва в рамките на квотата на ЕС.

Собственият аналитичен анализ на Irish Farmers Journal показва, че от март до август 2022 г. около 60 000 тона руски торове са били разтоварени в страната, почти две трети от тях през март, 14 тона през май и 6 тона през юли – общо още 20 000 тона урея“, пише ирландската селскостопанска журналистка Ан Финеган.

„Наскоро имаше много спорове около разтоварването на руски торове в Ирландия. Правилата изглеждат ясни – санкциите позволяват внос – но тук влизат в действие моралните опасения на критиците на доставките (поради настоящата международна ситуация). Недопустимо е обаче фермерите да бъдат принуждавани да не използват руски торове, когато това е разрешено от закона. За хората, които не се занимават със земеделие, е много лесно да си съставят твърдо мнение и да предполагат, че другите, щом го чуят, веднага ще скочат и ще направят същото. Прост пример: теоретиците, живеещи в удобни домове и дигитална реалност с джаджи, смятат, че фермерите трябва да съкратят добитъка си и да загубят прехраната си, за да контролират емисиите на парникови газове. Друг въпрос, свързан с моралния дебат, е къде свършва моралът? Ако съдът на общественото мнение постанови, че фермерите не могат да използват руски торове, независимо колко законни могат да бъдат те, тогава същото правило важи ли за всички места, където се продават ирландски селскостопански продукти? Нашите млечни и свиневъдни компании изнасят в страни по света, където практиките за правата на човека се различават значително. Продължаваме напред. Може би потребителите на маратонки и смартфони също трябва да се откажат от тях, тъй като условията за производство на тези стоки може да не са най-добрите. Основното за ирландските фермери е, че стига да е законно,  е ваш личен избор какво да купувате като торове или други селскостопански суровини.“  пише Irish Farmers Journal

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X