IGC: Прогнозата за глобалните зърнени запаси продължава да се понижава

Глобалното  производство на зърно, потребление, крайни запаси и търговия се очаква да спаднат през пазарната година 2022-23, според последния доклад за пазара на зърно на Международния съвет по зърното (IGC).

В доклада, публикуван на 17 ноември, се казва, че общото световно производство на зърнени култури (пшеница и груби фуражи) се очаква да се свие с 33 милиона тона през 2022-23 г., до 2,255 милиарда тона (спад от 1%), с по-малко царевица (спад от 53 милиона ) и сорго (намаление с 1 милион) култури, които изпреварват повишенията за пшеница (нагоре с 10 милиона), ечемик (нагоре с 6 милиона), овес (нагоре с 2 милиона) и други груби зърна (нагоре с 3 милиона).

Глобалното потребление на зърно се прогнозира на 2,272 милиарда тона глобалното потребление се прогнозира, с 1% по-ниско на годишна база, отбелязвайки първото годишно свиване от 2015-16 г. насам, свързано основно с намаленото потребление на зърно за фуражи и от промишлеността.   

Прогнозира се шесто поредно намаляване на световните запаси от зърно на годишна база до осемгодишно дъно от 580 милиона тона (спад с 16 милиона на годишна база), почти изцяло поради свиване на запасите от царевица до най-ниското им ниво за десетилетие.

Включвайки по-малкия внос от Китай, Канада, Турция и Бразилия, световната търговия се очаква да намалее с 4% на годишна база.

Месечният отчет, публикуван на 17 ноември, показва, че производството на пшеница и зърнени култури е леко намалено спрямо месец по-рано, главно поради по-малка оценка за очакваното количество пшеница.

„Фокусът е съсредоточен върху перспективите в основните износители от Южното полукълбо, като опасенията нарастват относно зимните култури в Аржентина“, казва IGC. „Докато австралийските добиви се очаква да бъдат силни, проливните дъждове повишиха риска от загуба на качество в източните райони.“

Световното потребление на царевица е увеличено с 1 млн. тона спрямо месец по-рано. 

С предполагаемото възстановяване на добивите в Южното полукълбо, водено от Бразилия, световното производство на соя се очаква да достигне рекордните 388 милиона тона през 2022-23 г., което е с 2 милиона тона повече от прогнозата от октомври и с 32 милиона повече от 2021-22 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X