Очаква се площите с високоолеинов слънчоглед в Украйна да намалеят наполовина през 2022/23 г

Очаква се площите с високоолеинов слънчоглед в Украйна да намалеят наполовина през пазарната 2022/23 година в сравнение с предходния сезон поради продължаващия конфликт в страната, съобщи UkrAgroConsult.

В допълнение към намаляването на хектарите поради руската окупация, спадът от 55% в засетите площ се дължи на несигурност и рискове, водещи до по-нисък износ на семена през най-продуктивните месеци за продажби – февруари и март, се казва в доклада от 2 ноември.

През пазарната година 1 септември 2021 г. – 30 август 2022  засетите площи с високоолеинов слънчоглед да намаляли с 10% в сравнение с предходния сезон. Въпреки това реколтата през 2021/22 г. се увеличи с 6% в сравнение с предходната година до общо 1 милион тона, поради по-високите добиви.

От януари 2021 г. високоолеиновото слънчогледово семе се продаваше на същата цена като обикновеното слънчогледово семе и беше частично преработено с него.

Въпреки това цените на високоолеиновото слънчогледово семе се повишиха през 2021/22 г., пише UkrAgroConsult.

Украйна запази експортните си пазари за високоолеиново слънчогледово масло през 2021/22 г. с продажби в повече от 50 държави. Износът обаче спада поради продължаващата война и последвалата блокада на пристанища и логистични ограничения. При основните вносители покупките от страните от Европейския съюз (ЕС) и САЩ са се увеличили съответно с 2% и 18%.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X