Украинският износ на зърно е намалял с 32% през сезон 2022-23 г.

Износът на зърно от Украйна за 2022-23 г. е намалял с 32% до 16,2 милиона тона, съобщи Ройтерс, цитирайки данни на министерството на земеделието.

Общата сума включва 6,3 милиона тона пшеница, 8,6 милиона тона царевица и 1,3 милиона тона ечемик.

Шестмесечната блокада, причинена от руската инвазия, забави износа. Три украински черноморски пристанища започнаха отново да обслужват износа на зърно в края на юли съгласно сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция. Черноморската зърнена инициатива беше подновена на 17 ноември за допълнителни 120 дни. Американската агенция за международно развитие (USAID) обеща 20 милиона долара да помогне за улесняване на доставките на зърно в Черно море.

През първите 20 дни на ноември са изнесени около 3 млн. тона различни зърна, което е спад от близо 30% спрямо същия период на миналата година.

Украйна може да прибере между 50 милиона и 52 милиона тона зърно тази година, спад от рекордните 86 милиона тона поради загубата на земя от руските сили и по-ниските добиви, каза Ройтерс. Украйна наскоро съобщи, че 92% от сеитбата на есенници е приключила към 19 ноември. Анализаторите обаче са скептични към тази информация.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X