Хранене на новородени телета през зимата

Практически съвети на американски специалисти за отглеждането на малките през студените месеци

Новородените телета са изцяло зависими от млякото като основен източник на храна и енергия. Ето защо е особено важно да се следи количеството течна храна, която поемат малките. Това важи най-вече през студените месеци, когато животните имат нужда от допълнителна енергия. Ето някои практически съвети.

– Телетата са по-податливи на стрес, предизвикан от студ, в сравнение с възрастните животни. Това се дължи на относително ниския процент на мазнини в тялото на теленцата и по-високото съотношение на повърхността на тялото, отнесено към теглото. В резултат, малките да губят топлината си по-бързо – казва Скип Олсън, ветеринарен техник от американска компания Milk Products.

През първите три седмици от живота, за да задоволят нуждите си от храна,телетата разчитат изключително на млякото, което поемат. Ето защо е важно да се контролира процесът на хранене през студените месеца, така че телетата да се чувстват добре и да наддават на тегло.

3 основни начина за коригиране на дажбитеот мляко, които ще помогнат на новородените телета да оцелеят през зимата, без увреждане:

–    Увеличете количеството храна на ден: давайте по-често или повече мляко при всяко хранене.

–    Увеличете концентрацията на млякото, катодобавите повече сухо вещество към дажбите.

–    Увеличете съдържанието на мазнини в съществуващия обем на млякото.

–    Разбира се, най-добрият вариант за зимно хранене е да се дава на новородените по-начесто през деня- съветва Олсън. – Не всяка ферма може да се адаптира към хранене 3 пъти на ден, но ако успеят да го направят за теленцата, тотяхното здраве ще бъде донякъде гарантирано.

Вода. Опитайте се да осигурите на телетата топла вода, скоро след храненето. Ако телетата пият повече топла вода и ядат повече стартерни фуражи, те ще продължат активно да се развиват и да растат, въпреки студеното време.

Стартерни фуражи. Дори и в студеното време трябва да се обръща специално внимание на кофата със стартерни фуражи. Уверете се, че зърното е достъпно за всички животни и е апетитно. Така ще насърчите младите да ядат колкото е възможно повече.

Помещенията, в които се отглеждат малките, трябва да са чисти, сухи, без влага и течение, да е осигурена дълбока постелка, по възможност палтенца на теленцата. Всичкотова ще помогне на новородените да пестят енергия и ще насочи метаболитните процеси към укрепване на имунната система и растежа.

Приготвяне на млякото. Не оставяйте приготвеното мляко навън, където то бързо ще се охлади. Преди хранене проверете температурата, като вземете предвид, че млекозаместителят, съхраняван на студено, при смесването с другото мляко, влияе на крайната температура на храната.

Изследователят Леонел Лил еръководител на изследване, което е продължило 5 години. Проучването е имало за цел да установи влиянието на начина на хранене върху продуктивността на млечните крави. Той споделя: „Сега,повече от всякога става ясно следното: начинът на хранене на теленцето през първите 60 дни определя неговото бъдещо развитие и метаболитното програмиране играе важна роля в това. Данните показват, че храненето преди отбиването има значителен ефект върху дългосрочните метаболитни функции, както и върху различните параметри на растежа, развитието и производителността. ”

Д-р Майкъл Стийл, доцент в Университета на Алберта, Канада, вярва, че изследванията в тази област са огромна крачка напред за отрасъла: „Традиционно ние ограничаваме храненето на телета поради погрешното схващане, че то е икономически ефективно. Сега обаче знаем, че оптимизирането на отглеждането и храненето на телета през първите няколко седмици от живота им осигурява чудесна възможност за подобряване на здравето, благосъстоянието и производителността на кравите в дългосрочен план. Трябва да се абстрахираме от краткосрочните цели и да оценим успеха в контекста на цялостната картина. Изследването на ефекта от храненето в ранна възраст може революционно да промени отношението към отглеждане на телета.”

Източник: www.allaboutfeed.net

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X