На полето нещата не са така лъскави като в брошурите

Показателите за ранозрелост при царевицата са условни. Вегетацията се обуславя от много фактори, които могат да я ускорят или забавят, и често се различава от рекламираните характеристики

В рекламните материали на компаниите всички препарати са ефикасни, действието на торовете – безпрецедентно добро, а хибридите – високодобивни. Но… на полето често нещата изглеждат по друг начин. Какво всъщност е скрито между редовете в рекламните брошури?
Избор на хибриди по ФАО
Семенарските компании и доставчиците на семена използват едни и същи показатели за описания на сортовете и хибридите, но както се оказва, под тези показатели всяка компания подразбира „нещо свое“. Не е лесно да повярваме в това, но за съжаление, е така.
Еталони няма
Работата е там, че днес в света не съществува единна скала за оценка на показателите, характеризиращи сортовете и хибридите. За каква скала става въпрос? Откривате на листа на растението признак на някакво заболяване, искате да дадете оценка за устойчивостта на дадения сорт/хибрид към това заболяване или да оцените ефективността от прилагането на съответния препарат. Нужен ви е еталон или някаква тестова скала, от която може да се ориентирате в оценката си. Но такава единна за всички страни и компании тестова скала не съществува. Фактически всяка фирма използва свои скали или тестови растения за оценка на показателите.
Трябва да припомним, че селекционните центрове, даващи характеристики на новите си хибриди и сортове, разположени в различни страни, се отличават по климат и разпространение на болести и неприятели. Така, световната селекция на слънчогледа е концентрирана в топлите и сухи региони, например в Калифорния (САЩ), където благодарение на уникалния климат практически отсътстват болести по културата. Затова оценката за устойчивост на слънчогледа към болести се дава в Южна Дакота, където болестите са в излишък. Но опирайки се само на оценката на американските специалисти, е невъзможно да предвидим как ще се държи даден сорт или хибрид при нашите условия, където имаме съвършено различен спектър и интензивност на заболявания, раси, патогени, скорост на развитие на инфекцията и т.н.
В последните години на семинари често възниква спор между семенарските и растителнозащитните компании как се определя фазата на развитие на царевицата. Интересно е, че и при едните, и при другите тя се определя по един и същи начин – по количеството листа, но въпреки това има разминаване при броенето, примерно с два листа. И това е поради отсътствието на единен стандарт. За да избавят земеделците от необходимостта да броят листата и да определят съответстващата фаза, в Америка на етикетите на хербицидите вече са решили да посочват височината на растенията, при която може да се прилага препаратът, например: третиране на царевицата до височина 10 инча (25 см). Ние обаче все още трябва да се съобразяваме с броя на листата. Но след като е толкова сложно определяне по броя на листата, какво остава за другите показатели?
Числото ФАО
Опитът да се оценяват показателите за ранозрелост на хибридите при царевицата дават учудващи резултати. За някои култури, например слънчогледа, приемливи показатели за оценка на ранозрелостта не съществува като цяло – всяка компания има свои скали и методики. Някои се опитват да унифицират, давайки оценката в дни вегетация, но в различните региони в зависимост от времето този показател сериозно ще се различава.
Оказва се, че с царевицата нещата стоят по-добре – има ФАО? Да, числото ФАО понякога помага, но и то е условно. Самата методика претърпява изменения практически всяко десетилетие. Така в Унгария през 60-те години ФАО се отчиташе на база количеството дни до достигане влажност на зърното 34 – 36%, през седемдесетте – до 28 – 30%, през осемдесетте – 25%, а през 90-те преминаха към оценка на ниво около 20%.
Въпреки голямата популярност на този показател, в много страни не знаят какво е това число ФАО. Ако попитате американски фермер с какво ФАО е царевицата, която отглежда, той ще се учуди. В САЩ някои компании използват свои вътрешни скали „относителна ранозрелост“. Но това там е възможно, поради липса на държавна регистрация на сортовете и хибридите. Затова доставчиците на семена оперират например с показатели като продължителност на вегетацията до фаза черно петно в основата на зърното (при царевицата за силаж) или неговата влажност 20 – 22% (при царевицата за зърно). Но земеделският производител в Америка не се притеснява за съответствието на декларираните и фактическите данни за ранозрелостта. Тъй като пазарът на царевица на континета е огромен и всеки щат си има мрежа от опити, на които фермерът може да се довери за ранозрелостта в дни, – те ще са достатъчно точни.
Въпреки това по-често в САЩ за оценка на групите ранозрелост на царевицата се използват „топлинни единици“. Този показател е сходен с числото ФАО, тъй като той се изчислява по формула въз основа на сумарните температури над 10°С (или еквивалентния показател по Фаренхайт) – ефективни температури.
Тези показатели (вкл. числото ФАО) много условно отразяват влиянието на температурите. Първо, има колебания в дневните и нощни температури, а в нашия континентален климат разликите са много големи и се различават в северната и в южната част на страната. Прогнозният показател може да е приемлив за царевицата, но постоянно ниските нощни температури не дават възможност на растенията да възстановят скоростта на обмен на веществата в кратките топли дневни часове. Второ, нощната температура може да бъде и +9°C, и +5°C, което по различен начин ще се отрази на забавяне на развитието. И трето, продължителността на въздействие на ниски температури може да бъде и няколко минути, и няколко часа, което в показателя не се отразява. Своето влияние оказват и наличието на влага, хранителните елементи и др. Следователно възможно е да има формула и сума от температури, но е трудно да се използват данните, получени на практика. С по-малка точност може да се определи моментът на поява на черно петно– физиологична зрелост на зърното, когато в него се прекратява притокът на хранителни вещества. По-нататъшният процес на изсъхване на зърното е чисто физически, сложно е той да се причисли към показателите за ранозрелост. Утринната роса и дъжд могат да доведат до това, че зър-ното да не отдава влагата си.
Но да се върнем към числото ФАО. Ако погледнете в сайтовете на която и да било компания производител на царевични семена в независимо коя страна, ще видите, че един и същи хибрид се характеризира с различно ФАО, отличаващо се с до 20 – 30 единици. А ето и друг пример: вземете два ранни хибрида с еднакво ФАО, засейте ги – те определено ще се представят различно в полето. Вероятно хибридите ще достигнат в сходен срокстадия черно петно, но ще съхнат различно. Скоростта на отдаване на влага ще се отличава на първо време поради особеностите, определени от генетиката – по-дебела обвивка на кочана, степен на неговата откритост, разположение на зърната, а също и температурата на въздуха, неговата влажност и скорост на вятъра.
И така, числото ФАО е опит за обединяване в едно на два съвършено различни показателя – скорост на достигане на физиологична зрелост (фаза черно петно) и физическо отдаване на влагата от зърното. И тъй като всеки от тези показатели не е свързан по никакъв начин с другия, ФАО не трябва да възприемаме като обективна величина. За практически цели табличното значение на ФАО е само първичен индикативен показател. То може да се използва за оценка на скоростта на достигане фазата черно петно, която е важна при производството на силаж, и то с уговорката, че за интензивните хибриди на слаб агрофон, периодът на вегетация се увеличава. За скоростта на влагоотдаване на зърното в конкретния регион този показател, за съжаление, не показва почти нищо.
Методът проба и грешка
За да се добие достоверна информация за „своето“ ФАО, препоръчително е да се сеят тестови хибриди и с тях да се сравняват тестваните. Това е особено важно в региони, където се използват най-ранни хибриди. Дори десет единици разлика в зрелостта – не таблична, а фактическа, могат да бъдат критични.
Желателно е да има „резерв“ за ранозрелост в случай на дъждовна есен или ранно настъпване на студовете. За да се избегне в такъв случай опасността земеделецът да стане жертва на късните хибриди, препоръчително е ежегодно всеки стопанин да си провежда собствени изпитвания на нови сортове и хибриди, които си е харесал от демополетата на фирмите или рекламните материали.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X