Politico: Инициативата „Зърно от Украйна“ получава още повече финансова подкрепа от Запада

Зеленски е домакин на лидери от Белгия, Литва, Полша и Унгария в Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски прие в събота висши западни служители и официално стартира нова хранителна инициатива за износ на зърно за Африка.

Зеленски прие премиери и държавни глави от Белгия, Литва, Полша и Унгария в Киев на 90-ата годишнина от Гладомора – гладът, който Съветският съюз на Йосиф Сталин причини на украинците – и официално стартира инициатива „Зърно от Украйна“ с правителствата и международни организации, включително Световната продоволствена програма на ООН.

Други лидери, като председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, участваха онлайн.

Според новата инициатива Украйна ще изпрати до 60 кораба със зърно през следващата година до по-бедните страни в Африка, каза украинското правителство пред Guardian.

Украйна за първи път представи новата инициатива на среща на Г-20 по-рано този месец с цел да достигне до най-малко 5 милиона души до следващото лято.

Няколко държави днес обявиха размера на финансовата си подкрепа за инициативата. Сред поддръжниците: САЩ (20 милиона долара), Франция (20 милиона долара), Обединеното кралство (6 милиона долара), Швеция (9,5 милиона долара), Австрия (3,9 милиона долара) и Канада (30 милиона долара).

Попитан за приноса на ЕС към инициативата „Зърно от Украйна“, говорител на Европейската комисия каза, че „Комисията ще финансира транспортирането на 40 000 тона украинско зърно“. Тази нова помощ „идва в допълнение към обявените наскоро 1 милиард евро за укрепване на линиите за солидарност, които са позволили износа на 17 милиона тона досега и са единственият начин за Украйна да изнася други неселскостопански стоки“, каза говорителят.

Необходими са решителни, колективни усилия на световната общност за справяне с нарастващата несигурност в доставките на храни. Това заяви днес президентът Румен Радев по време на международната конференция по случай откриването на хуманитарната програма “Зърно от Украйна“, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Във форума участваха присъствено или чрез видеоконферентни връзки генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС и други държави, както и представители на международни организации.

Във видеоизявлението си по време на конференцията българският държавен глава отбеляза негативните последици за глобалната продоволствена сигурност, настъпили в резултат на войната на Русия срещу Украйна: ограничено селскостопанско производство, прекъснати и затруднени вериги на доставки и търговия с храни, недостиг и драстични скокове на цените на ключови хранителни стоки и торове в световен мащаб.

Доставката на храни е колективна отговорност на страните и световната общност, а посрещането на неотложните нужди на най-засегнатите трябва да върви ръка за ръка с търсенето на устойчиви дългосрочни решения, посочи Румен Радев. Държавният глава открои усилията на служебния кабинет, който през последните месеци успя да осигури транспортирането на повече от двеста хиляди тона зърно от Украйна през река Дунав. България остава силно ангажирана да продължи тази транспортна дейност, посочи президентът.

България приветства подкрепяната от ООН инициатива за улесняване на износа на украински селскостопански продукти през Черно море, както и стартиращата днес инициатива „Зърно от Украйна“, които имат за цел да смекчат последиците от продоволствената криза за най-уязвимите и засегнати страни в света. „От решаващо значение е да се поддържа ролята на Украйна като ключов фактор, допринасящ за глобалната продоволствена сигурност“, подчерта президентът Радев. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X